Nová česko-slovenská komédia Matky bude mať svetovú premiéru na Slovensku. Hoci mal byť film pôvodne uvedený už v novembri, napokon ho diváci v krajine jeho vzniku uvidia až v roku 2021. Do slovenských kín sa však dostane už počas tohtoročných Vianoc. Preto sa producenti filmu rozhodli zverejniť aj jeho titulnú skladbu, za ktorou stoja známi českí hudobníci.

Životné príbehy a zážitky štyroch hlavných hrdiniek romantickej komédie spracoval do podoby pesničky autor hudby k celému filmu Ondřej Brzobohatý. "Najväčšou inšpiráciou na zloženie hudby mi bola samotná snímka. Herci, scéna, kamera, dynamika strihu - to všetko vás inšpiruje a dokáže navodiť ten správny pocit, keď sa rozhodujete, aká hudba sa tam hodí," vysvetlil hudobný skladateľ.

Ako interpretov si zámerne vybral rodičov malých detí Bereniku Kohoutovú a Jakuba Prachařa. Takmer trojminútový videoklip k ľahkej popovej skladbe tvoria nielen zábery z nahrávacieho štúdia, ale aj mnohé ukážky z filmu. Všetko to dohromady zostrihal Štěpán Fok Vodrážka.


Film Matky sleduje príbeh štyroch kamarátok, ktoré stvárnili Hana Vagnerová, Petra Hřebíčková, Sandra Nováková a obľúbená slovenská herečka Gabriela Marcinková. Každá z nich rieši svoje problémy, svojich mužov, svoje deti... Aj preto skladal Ondřej Brzobohatý niektoré skladby k textom scenáristky Vandy Zaplatílkovej Hutařovej už pred samotným nakrúcaním filmu. "Musel som napísať aj pár piesní, ktoré sú súčasťou deja, keďže ich tam spieva Vladimír Polívka," prezradil.

Vladimír Polívka totiž hrá mladého muzikanta, ktorý dvorí vydatej Petre Hřebíčkovej. Či mu žena nespokojná v manželstve s neustále pracovne vyťaženým Jiřím Langmajerom podľahne, sa však diváci dozvedia až v kinách.

Jakub Prachař hrá obetavého priateľa prvorodičky Hany Vagnerovej, ktorý je nútený natáčať jej pôrod. Produkcia preto veľmi ocenila, keď súhlasil aj s ponukou naspievať titulnú pieseň s Berenikou Kohoutovou. Tá sa ako "novopečená mamička" v piesni skutočne našla. "Materstvo je vec, ktorá sa rozhodne nedá obsiahnuť v jednej piesni, filme, seriáli ani v osemhodinovom dokumente. Ale určite stojí za to sa o to pokúsiť a myslím, že pieseň Matky sa materstvu približuje naozaj vtipne," uviedla speváčka, herečka a mama desaťmesačnej Loly. 

Komédiu Matky režíroval Vojtěch Moravec, pre ktorého je to celovečerný filmový debut. Doposiaľ má na konte niekoľko študentských filmov a seriálov. Producentom filmu je spoločnosť Up&Up production Moniky a Jana Schwarczovcov, distribútorom je spoločnosť Bontonfilm.

Pozrite si oficiálne trailery:


Zdroj: Bontonfilm (Hudba.sk edit)