Slovenský hudobník, spevák, skladateľ a producent, známy najmä z progresívnej blues/rock/popovej kapely The Youniverse, sa rozhodol ukázať svoju úplne inú polohu, v ktorej pred rokmi začínal s tvorbou pesničiek. Ako prvú skladbu, ktorej dal novým mixom druhú šancu, si vybral tematickú pieseň k blížiacim sa sviatkom, ktorá vystihuje jeho pohľad na Vianoce.

Jerguš Oravec je známy svojou excentrickosťou v hudobnej tvorbe aj v pódiovom prejave, pričom jeho trademarkom je gitarové majstrovstvo a špinavý zvuk nahrávok. O to viac prekvapí a snáď i poteší tento teraz už na jeho štýl nevšedný počin. Vianočný vinš je totiž ukážkou toho, že hudobná tvorba by nemala byť o škatuľkovaní a aj rocker môže vydať "nerockovú" koledu.

Nápad na remix skladby, ktorú pôvodne napísal a nahral ešte v roku 2011, podľa Jerguša "prišiel v momente, keď som na vianočných trhoch na Tyršáku počul na x-miliónty spôsob prerobené tie isté vianočné pesničky. Hovorím si, že čo neexistujú originálne koledy? A potom mi napadlo, že veď ja jednu mám, a ľudia ju možno ani nepočuli." 

Deväť rokov stará pieseň je pre talentovaného hudobníka výnimočná tým, ze to bol jeho prvý kompletne samo-produkovaný počin. Jednak si v nej okrem spevu sám nahral aj všetky nástroje, a zároveň sa vydal do Piaristického gymnázia v jeho rodnom Trenčíne a svojpomocne nahral detský zbor Piarissimo. Práve spoluprácu s detským zborom spätne vníma ako jednu zo svojich najzaujímavejších hudobných skúseností. Aj preto má skladba Vianočný vinš preňho špecifické miesto v rámci doterajšej tvorby. "Myslím si, že je to fakt pekný vianočný song a má presne tú vianočnú náladu, akú si predstavujem, že by Vianoce mali mať," dodáva.


Jerguš Oravec je gitarista, klavirista, spevák, textár, hudobný skladateľ a producent, ktorého tvorba zaznela aj na festivaloch ako Sziget, Pohoda a Grape, či na turné Richarda Müllera. Na svojom konte má tiež viacero medzinárodných ocenení zo súťaží ako European Blues Challenge, Blues Alive či Blues Aperitiv.

Jeho tvorba je fúziou žánrov od bluesu, cez garage rock, psychedelický rock alebo dirty funk, až po electro a pop. Inšpirovaný je pritom atmosférou klasických albumov od Pink Floyd, Jimiho Hendrixa, Franka Zappu, či Deža Ursinyho a Jara Filipa.

Svoj debutový sólový album Na ramenách otcov vydal ako nezávislý umelec vo vlastnej produkcii v roku 2016. Zároveň sa od roku 2015 intenzívne venuje najmä kapele The Youniverse, ktorú založil a pôsobí v nej ako frontman, gitarista a producent.

Prečítajte si: The Youniverse x Čierne diery: Aby kultúra neskončila ako chátrajúci monument...

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Tlačovú správu sme upravili.