Prvé dva koncerty kapely Horkýže Slíže v rámci jej dlho očakávaného turné Pustite Karola dopadli na jednotku. V Bratislave spievala so Slížami zaplnená Hant Aréna, v domovskej Nitre nechceli fanúšikovia Kuka, Doktora, Sabotéra a Vandela pustiť z pódia.

Horkýže Slíže fanúšikom predviedli takmer dvojhodinoú šou plnú hitov, ohňa a vtipných prevlekov. Jedna z najobľúbenejších slovenských koncertných kapiel si na šnúru zobrala aj čerstvú posilu v podobe novej basgitaristky, vďaka ktorej to spevák Peter "Kuko" Hrivňák mohol na pódiu ešte viac roztočiť.

"Začal som nad tým rozmýšľať asi pred dvoma rokmi na koncerte kapely BijouTerrier, kde som začal úprimne závidieť speváčke Zite. Jej voľnosť na pódiu, jej slobodu rúk a hlavne to, že nemusí pri speve stáť na jednom mieste. Vziať nového basgitaristu bolo mojím rozhodnutím, ale zvyšok kapely s tým nemal problém. Úprimne, chcem si uľahčiť koncerty a hrať počas koncertu na rôzne nástroje," vysvetlil Kuko ešte pred začiatkom turné.

Chalani však nechceli do kapely zobrať neznámeho človeka, preto hľadanie formou konkurzu zavrhli. "Vybrali sme si basgitaristku z death-metalovej kapely Mean Messiah, ktorá s nami hrala na turné minulý rok v októbri, novembri a decembri. Volá sa Veronika Smetanová a je to samouk. Na naučenie sa skladieb jej stačia videá naživo zahratých pesničiek. Sme kamaráti, dokonca hrala so Slížmi na basgitare pesničku Nervy z nového albumu, na ktorú kapela chystá aj videoklip," prezradil spevák.

Horkýže Slíže - Pustite Karola Tour 2018 Zdroj: Albert Curny

Nitrianski rockeri zahrali na prvých dvoch vypredaných koncertoch turné v Bratislave a Nitre prierez svojou tvorbou. Okrem hitov Horí ti maštal, A ja sprostáMám v piči na lehátkuMalá ŽužuL.A.G. song alebo Vojak samozrejme nechýbali ani skladby z nového albumu Pustite Karola (2017), po ktorom je celé turné pomenované, konkrétne Nervy, Bezďák pôjde po červenom koberci, Kozy, husle, Rooney, či Starý Čočil.

"Atmosféra bola super, sály boli plné ľudí. Hralo sa nám výborne a všetko vychádzalo na sto percent. Nová basgitaristka sa začlenila bez problémov a všetko prebehlo hladko," teší sa Kuko. "Samostatné koncerty pre nás predstavujú veľkú zodpovednosť. Je to väčší stres, pretože ideme s kožou na trh. Nie je to festival, ale náš koncert, na ktorý nevieme, koľko príde fanúšikov. Tešíme sa, že sú prvé štyri koncerty vypredané, je to vynikajúca vizitka. Bratislava bola mega a domáca Nitra tiež.  Lepšie sa ani nedalo turné začať," konštatuje bubeník Marek Viršík alias Vandel.

Na turné si Horkýže Slíže pozvali ako predskokana kapelu Zoči Voči, ktorá predviedla staršie overené hity, ale aj skladby z nového albumu 13, ktorý pokrstili koncom minulého roka. "Zatiaľ oba koncerty boli úplne zaplnené, a tak sme veľmi vďační, že fanúšikovia prišli včas aj na náš koncert. Atmosféru sme si užili do sýtosti a veríme, že aj na ostatných koncertoch tomu nebude inak. S chalanmi z kapely Horkýže Slíže sme dlhoroční kamaráti a aj to veľmi prispieva k veľkej pohode pred aj počas koncertov. Na pódiu s nami hrá aj klávesák Miroslav "Horso" Horský. Chceli sme eliminovať použitie samplovaných zvukov, takže ich hrá Miro naživo," prezrádza Vlado Kovár, bubeník Zoči Voči.

Horkýže Slíže sú fenoménom, ktorý priťahuje fanúšikov po celom Slovensku. Šou a poetika tejto kapely sú jedinečné a dokazuje to aj záujem o aktuálne turné. Šnúra Pustite Karola pokračuje už tento víkend vypredanými koncertmi v Trenčíne (16.3.) a Žiline (17.3.), o týždeň neskôr je ešte v pláne Brezno (23.3.) a Košice (24.3.).

Horkýže Slíže - Pustite Karola Tour 2018 Zdroj: Albert CurnyHorkýže Slíže - Pustite Karola Tour 2018 Zdroj: Albert Curny

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely www.horkyzeslize.sk.

Foto: Albert Čurný

Súvisiaci interpreti: Horkýže Slíže