Falošný spev, obvinenia z podvodu a protekcie u národnej poroty, komentáre poľských fanúšikov plné zdieľanej trápnosti a hanby, parodické videá na Youtube a posmech nielen od fanúšikov Eurovízie ale aj od moderátorov zahraničných televízií. S takýmto "vysvedčením" po národnom finále vstupovala do štvrtkového semifinále najsledovanejšej pesničkovej súťaže zástupkyňa našich severných susedov Blanka.

Očakávania teda už naozaj nemohli byť nižšie a sexi speváčka mohla divákov Eurovízie len prekvapiť. Tak sa aj stalo – jej semifinálové vystúpenie patrí medzi najúspešnejšie a zo štvrtkových súťažiacich sa práve o nej hovorí najviac. Namiesto medzinárodnej hanby získala pre Poľsko postup a hoci semifinálové poradie ani štatistiky hlasovania sa nezverejňujú, podľa reakcií pod videom s jej včerajším vystúpením by v sobotnom finále mohla mať celkom slušnú divácku podporu.

Veľavravné je aj to, že z druhého semifinále je práve jej vystúpenie suverénne najsledovanejšie – už po 14 hodinách Blanka prelomila hranicu milión prehratí, pričom žiadny z jej štvrtkových súperov za rovnaký čas nemal ani polovicu.

Prečo to po národnom kole vyzeralo na poľskú katastrofu

O tom, že Poľsko bude na tohtoročnej Eurovízii reprezentovať akási Blanka, som sa prvýkrát dozvedel v marci, kedy mi v redakčnom maile pristála tlačová správa od vydavateľstva Warner Music o jej súťažnej pesničke Solo. Spolu s českou skupinou Vesna, ktorá postúpila z prvého semifinále, bola práve poľská zástupkyňa jedinou, ktorá bola u nás takto propagovaná. Je to však pochopiteľné, pre väčšinu krajín je slovenský trh nepodstatný, najmä keď Slovensko už roky nie je súčasťou Eurovízie, a teda ani diváckeho hlasovania.

Špeciálny podcast: Prečo Slovensko nie je na Eurovízii? Je viac o hudbe alebo o politike? Kto sú favoriti tohto ročníka?

Môj prvý dojem po zhliadnutí videoklipu bol, že ide o chytľavý, hoci nie príliš originálny ani hudobne vyčnievajúci pokus o letný hit, ktorý do prevažne gýčového koloritu Eurovízie skvele zapadne. V prospech Blanky hovorili okrem ľahko zapamätateľného textu o tom, aký skvelý je jej život bez frajera, aj jej fyzické prednosti, ktoré v klipe ani na promo fotkách k singlu nijak neskrýva, skôr naopak.

Napokon som sa však tlačovú správu, informujúcu o "23-ročnom dievčati s exotickým vzhľadom a poľsko-bulharskými koreňmi" a skladbe, ktorá nevznikla "solo" ale v sedemčlennej autorskej spolupráci, rozhodol nezverejniť. Pozrel som si totiž aj jej finálové vystúpenie z národného kola v Poľsku, ktoré sa nedá opísať inak ako veľmi zlé karaoke. Zadychčaný, preafektovaný a falošný spev mal od štúdiovej verzie ďaleko a Blanka neoslnila ani anglickou výslovnosťou. Niet preto divu, že od poľských (ne)fanúšikov dostala prezývku "BEJBA".

V komentároch pod videom dodnes prevládajú smutno-smiešne komentáre od Poliakov aj zahraničných fanúšikov Eurovízie. Ten najúspešnejší znie "Poľský ľud, rozumieme vašej bolesti" a má 62-tisíc "páčikov". Keďže polština je super, pridávam aj autentické hodnotenie tamojšieho diskutéra: "Ukryty talent. Niech zostanie ukryty."

Postup vďaka protekcii a lobbingu?

Poľský hnev a obavy z medzinárodnej blamáže pritom nesúviseli len s podpriemerným speváckym výkonom víťazky národného výberu. Mnohé z komentárov ale aj články v poľských médiách hovoria o tom, že domáce predkolo Eurovízie s podtitulom "Tu bije serce Europy!", ktoré sa uskutočnilo 26. februára, mohlo byť zmanipulované. Niekoľko týždňov pred národným finále bol totiž favoritom spevák Jann s piesňou Gladiator, ktorý sa nakoniec umiestnil na druhom mieste.

Verejnosť sa s týmto výsledkom nevedela stotožniť a okamžite sa začali šíriť podozrenia z korupcie u poroty. Poľské národné finále totiž svojimi hlasmi ovplyvnili diváci a špeciálna porota v pomere 50:50. Práve v diváckom hlasovaní sa stal víťazom favorit Jann, Blanka v ňom získala body postačujúce len na druhé miesto. Naopak, hlasovanie poroty vyhrala a spevák Jann sa v ňom musel uspokojiť až s tretím miestom. Treba však dodať, že hoci skladba Gladiator je hudobne zaujímavejšia (subjektívny názor autora), ani on svojím vystúpením v poľskom národnom kole z hľadiska energie a kvality spevu príliš neoslnil.

V kombinovanom hlasovaní sa tak víťazkou národného finále stala Blanka, hoci vyhrala len u poroty, ktorá potopila jej divákmi favorizovaného súpera. Zdá sa, že podozrenia z "hlasovacej korupcie" boli sčasti oprávnené, nakoľko vysvitlo, že speváčka mala v päťčlennej národnej porote dve osobné známosti, pričom jedna z nich bol jej choreograf Agustin Egurrola. Porota navyše mohla byť ovplyvnená aj silnejším hudobným vydavateľstvom, ktoré speváčku zastupuje a vydalo skladbu Solo.

V každom prípade je jasné, že Eurovízia nie je len o piesni ale aj o samotnom vystúpení a tu treba objektívne uznať, že Blanka liverpoolske semifinále zvládla podstatne lepšie ako národné finále. Síce si zjavne pomohla playbackom, ale to, čo bolo včera z jej úst možné počuť naživo, už nebola ani zďaleka taká paródia na spev ako v národnom finále. Skladbu dokonca v druhej polovici nečakane obohatila aj o krátku rytmickú pasáž so sólovou tanečnou vsuvkou, ktorá v pôvodnej verzii piesne ani vo vystúpení v poľskej televízii nebola.

Blanka je tak dobrou ukážkou toho, že niekedy práve kontrast extrémne nízkych očakávaní a citeľného progresu účinkujúceho dokáže spraviť divy. Svedčia o tom aj pozitívne reakcie prekvapených poľských fanúšikov pod semifinálovým videom a rastúca medzinárodná podpora. Pritom stále platí, že Blanka je prinajlepšom priemerná interpretka spievajúca tuctový rádiový popík. Hanbu však Poľsku (zatiaľ) na Eurovízii neurobila.

Blanka z Poľska na Eurovízii 2023 Zdroj: AP Photo/Martin MeissnerSvoj nelichotivý názor na Blanku možno po včerajšku zmenili aj autori rôznych paródií či hodnotitelia z nórskej televízie, ktorí ju pred pár týždňami rozhodne nešetrili. A ktovie, čo si po druhom eurovíznom semifinále pomyslel autor týchto slov, s ktorými sa po národnom finále stotožnili desaťtisíce Poliakov: "Blanka nie je voľbou Poľska, je voľbou piatich skorumpovaných porotcov, ktorí nemajú svedomie. Vopred vám z hĺbky môjho srdca ďakujem, že za túto skladbu nebudete hlasovať."

Nakoniec to vyzerá, že tých hlasov málo nebude, takže prehľad folklóru z komentovej sekcie Youtube uzatváram niečím omnoho aktuálnejším:

Reporter: "Will you win?"
Blanka: "MEJBA!"

PS: Vo štvrtkovom semifinále by sa určite našli aj iné vystúpenia hodné pár slov, ale možný prerod Blanky z medzinárodnej hanby na kolektívny guilty pleasure je tak magický, že viac toho dnes už nezvládam. Navyše, väčšina zo včerajších vystúpení sa zopakuje aj v zajtrajšom finále a Marek Majzon sa už nevie dočkať, ako o nich napíše. Takže mu nebudem liezť do kapusty a pridávam už len videoprehľad postupujúcich. Článok o prvom semifinále, kde nás pochopiteľne najviac zaujal postup českej Vesny, si môžete prečítať TU.

Čakanie na finále Eurovízie si môžete skrátiť aj naším podcastovým špeciálom:

Autor: Patrik Marflák