S najväčším esom v podobe nórskej formácie Jaga Jazzist organizátori Besedy u Bigbítu prichádzajú až teraz. Jedná sa o vyvrcholenie ohlásených kapiel, medzi ktorými nechýba indická skladateľka Shilpa Ray, dánski Blondage, belgickí Go March, Cosovel z Poľska alebo maďarskí Makrohang. Samozrejmosťou je výber toho najlepšieho z českej a slovenskej nezávislej scény.

Už 24. ročník festvialu Beseda u Bigbítu, ktorý sa uskutoční 5. a 6. augusta v Tasove neďaleko mestečka Veselí nad Moravou, tak prebehne v historicky najsilnejšom obsadení. Účasť svetovo uznávanej legendy elektronickej hudby a progresívneho jazzu Jaga Jazzist je pre festival medzníkom, ktorý predčí aj niekdajšiu účasť Erika Truffaza, Hidden Orchestra, DJ Food alebo Three Trapped Tigers. "Na pozvanie Jaga Jazzist som tajne myslel už dávno. Ich koncerty patria medzi moje najväčšie hudobné zážitky. Je to náš splnený sen," hovorí riaditeľ festivalu Tomáš Ševčík.

Jaga Jazzist sa na hudobnej scéne pohybujú už viac ako dvadsať rokov a preslávili sa predovšetkým svojim experimentálnym prístupom ku skladaniu a originálnemu spájaniu jazzu, elektroniky a progresívneho rocku. Dnes osemčlennú kapelu založili v roku 1994 bratia Lars a Martin Horntvethovci. Skupina na seba prvýkrát výraznejšie upozornila albumom A Livingroom Hush z roku 2001 a aktuálne je na turné s ostatným albumom Starfire.

Prečítajte si: Fenomenálni Jaga Jazzist dali Bratislave všetko, dostali podprsenku


"Zo skladby tohto ročníka sme nadšení a verím, že ju ocenia i naši návštevíci. Vďaka podpore Medzinárodného visegrádskeho fondu a Ministerstva kultúry sme program mohli pripraviť bez akýchkoľvek programových ústupkov a kompromisov," doplnil dramaturg festivalu Pavel Uretšlégr.

Na návštevníkov čaká viac ako štyridsať interpretov na troch pódiách a niekoľko noviniek. Rozšírenia sa dočká sprievodný program a návštevníci sa môžu tešiť i na vyšší komfort v zázemí festivalového areálu. Novinkou je nadviazanie spolupráce s talentovou súťažu Startér Radia Wave, ktorá dlhodobo upozorňuje na talentové začínajúce projekty domácej scény. Z českých a slovenských mien na festivale nebudú chýbať Please The Tress, Květy, Kittchen, dalekko, Longital, Ghost of You alebo Fresh Out Of The Bus. Kompletný program festivalu bude uzatvorený v polovici júla.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Radek Holomčík.

Súvisiaci interpreti: Jaga Jazzist