Anglická kapela Radiohead v utorok oznámila, že zverejní na službe Bandcamp osemnásť hodín dosiaľ nevydaného materiálu, pričom výťažok z jeho predaja daruje britskej mimovládnej organizácii Extinction Rebellion (Protest proti vyhynutiu).

Organizácia Extinction Rebellion sa zviditeľnila najmä aprílovými blokádami a demonštráciami v Londýne proti nečinnosti britskej vlády v boji proti globálnemu otepľovaniu. Nové skladby Radiohead budú stáť ako celok 18 eur a kúpiť sa budú dať 18 dní. Ide o dosiaľ nevydaný materiál, ktorý kapela nahrala zhruba v čase, keď vznikol jej legendárny album OK Computer z roku 1997. Podľa gitaristu kapely Jonnyho Greenwooda je tento materiál len "priemerne zaujímavý".

Radiohead sa k tomuto kroku odhodlali po tom, čo týchto doteraz neznámych 18 hodín hudby ktosi ukradol z minidisku lídra kapely Thoma Yorka. Zlodeji za vrátanie týchto skladieb požadovali výkupné vo výške 150-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 132-tisíc eur). 


Nezverejnený materiál s raritami 

Záznamy skúšok odhaľujú namáhavú prácu skupiny. Medzi "pokladmi" sú 12-minútová verzia skladby Paranoid Android, demoverzia skladby Karma Police a desiatky nezverejnených či nedokončených skladieb. Kolekcia obsahuje aj viacero záznamov "strateného singlu" Lift, ktorý skupina nezaradila na platňu OK Computer, pretože skladby bola "príliš hymnická".
      
Prvý disk sa začína prvotnou verziou skladby Exit Music, vtedy nazvanou Poison, s odlišným textom. Hoci sa táto skladba dostala na deluxe verziu predmetného albumu, fanúšikovia tvrdia, že alternatívna verzia týchto "uniknutých" záznamov je "pravdepodobne tou definitívnou verziou".

OK Computer je všeobecne považovaný za majstrovské dielo tejto skupiny z anglického mesta Abingdon-on-Thames a podľa BBC predstavuje veľký pokrok v oblasti zvuku od jeho predchodcu The Bends.


Zdroj: TASR, SITA
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Radiohead