Britská a írska hudobná scéna má za sebou mimoriadne silných 12 mesiacov. Svedčia o tom čerstvo zverejnené nominácie na prestížnu cenu Mercury Prize, medzi ktorými figurujú zabehnuté mená ako Arctic Monkeys, David Bowie, Foals alebo Jon Hopkins, ale aj debuty nových nádejí Disclosure, Jake Bugg, Laura Mvula, Rudimental a Savages.

Cenu kritikov Mercury Prize každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album roka. Nominácia sa tento rok ušla aj legendárnemu Davidovi Bowiemu za nahrávku The Next Day (recenzia). Vo veku 66 rokov a osem mesiacov sa stal najstarším nominovaným hudobníkom v histórii udeľovania ocenení.

Jeho konkurenciou sú indierockové kapely Foals a Arctic Monkeys (svoj nový album AM pritom vydali len minulý týždeň), tanečné senzácie Disclosure a Rudimental, pesničkársky objav Jake Bugg a už etablovaná Laura Marling, post-dubstepový experimentátor James Blake, elektronický vizionár Jon Hopkins, jeden z objavov tohtoročnej ankety BBC Sound Of Laura Mvula, mladé post-punkové divošky Savages (obľúbená kapela Courtney Love) a írski folkeri Villagers.

"Bol to skvelý rok," uviedla Lauren Laverne z BBC 6 Music, ktorá vyhlásila mená nominovaných. "Vždy je ťažké vybrať shortlist, v ktorom má byť iba 12 albumov. Tentoraz to bolo pre množstvo a kvalitu hudby ešte ťažšie," dodala. Finalistov vyberali spomedzi 220 nahrávok. Do zoznamu sa zvyknú prepracovať menej známi interpreti, ktorí sa ešte výraznejšie nepresadili v rebríčkoch, tento rok však bol výnimkou. Až sedem interpretov o Mercury Prize bojuje už po druhý raz a v zozname sú štyri albumy, ktoré sa dostali na jednotku britského albumového rebríčka. Vlani bol v shortliste iba jeden takýto album, v roku 2010 ani jeden. Spomedzi finálovej dvanástky sú v boji o Mercury Prize nováčikmi Mvula, Bugg, Disclosure, Rudimental a Savages.

Dvadsiaty prvý ročník odovzdávania Mercury Prize sa uskutoční 30. októbra v Londýne. Cenu po prvý raz udelili v roku 1992, keď sa jej víťazom stalo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Aj zásluhou tejto ceny sa v hudobnom priemysle presadili Ms. Dynamite, Portishead, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. Vlani zvíťazila anglická formácia Alt-J s nahrávkou An Awesome Wave.

Pozrite si zoznam nominovaných albumov a vypočujte si ukážky:

Arctic Monkeys - AM


David Bowie - The Next Day


Disclosure - Settle


Foals - Holy Fire


Jake Bugg - Jake Bugg


James Blake - Overgrown


Jon Hopkins - Immunity


Laura Marling - Once I Was An Eagle


Laura Mvula - Sing to the Moon


Rudimental - Home


Savages - Silence Yourself


Villagers - {Awayland}


Zdroj: SITA (bbc.co.uk), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/davidbowie

Súvisiaci interpreti: David Bowie