Člen českej hudobnej formácie Vokobere, gitarista Tomáš Berka, zomrel vo veku 50 rokov na následky mŕtvice, ktorá ho v uplynulých dňoch postihla priamo na koncertnej scéne počas vystúpenia v Plzni. Informovali o tom vo štvrtok internetový portál Super.cz i webové vydanie denníka Blesk.

Priateľ Jiřího Vondráčka, brata Heleny Vondráčkovej a otca Lucie Vondráčkovej, ktorú sprevádzal i na koncertoch, bol uznávaný hudobník a láskavý človek. "Na posledom koncerte s Vokobere priamo na javisku skolaboval. Bol okamžite prevezený sanitkou do plzeňskej nemocnice s diagnózou mozgová mŕtvica. Dúfali a verili sme, že to ustojí... ale stav sa bohužiaľ v priebehu piatich dní len zhoršoval. Dnes bohužiaľ skončila Tomášova životná a hudobná púť. Je nám to všetkým hrozne ľúto a nezostáva nám iné, ako dúfať a veriť, že sa stretneme až zase inokedy a inde," napísal Jiří Vondráček na sociálnej sieti. 

O svoj smútok z náhleho úmrtia hudobníka sa s fanúšikmi podelila aj Lucie Vondráčková. "Láskyplný človek radšej sám prežíva bolesť, než by ju iným spôsobil," uviedla pod fotkou Tomáša Berku na sociálnej sieti citát Roberta Burnsa Vondráčková. "Taký bol. Tomáš Berka odišiel. Bude nám chýbať. Viac než se dá vôbec vysloviť. R.I.P.," dodala. 

      
Tomáš Berka ešte pred 10 dňami prevzal na Žofíne cenu in memoriam pre svojho iného priateľa, vlani v novembri zosnulého pesničkára Wabiho Daněka a 2. októbra napísal na sociálnu sieť. 

"Ráno zapnem internet a dozviem sa, že zomrel Charles Aznavour. A všetko sa okamžite vrátilo do mojej mysle a divoko ju začalo jatriť. A čo majú títo dvaja páni spoločného? Prečo ich spájam do jedného komentára? To je prosté... V domovine ich poznal snáď úplne každý a obaja spievali a hrali naplno až do konca svojich dní a ich piesne tu budú ešte dlho s nami. Obaja patrili k osobnostiam, ktoré formovali môj hudobný svet v jeho zrode a obaja sú pre mnoho ľudí a hlavne muzikantov príkladom toho, ako sa to má robiť. Proste naplno až do konca, žiadne flákanie... Tak nech vám je tam v nebeskom bare dobre," uzavrel vtedy Tomáš Berka. O pár dní potom skolaboval priamo počas koncertu obklopený hudbou, ktorú miloval. 


Zdroj: TASR, doplnila Hudba.sk
Foto: facebook.com/LucieVondrackovaOfficial/

Súvisiaci interpreti: Lucie Vondráčková