Mladá speváčka Mista patrí v súčasnosti medzi najúspešnejších slovenských interpretov v zahraničí. Po rozbehnutí kariéry v Česku boduje aj v tanečných hitparádach v Nemecku, Belgicku, Holandsku a Španielsku a túto jeseň navyše koncertuje v najväčších čínskych mestách. Doma na Slovensku však o jej úspechoch vie len málokto.

Keď sa v roku 2010 predstavila Mista ako úplne neznáma speváčka v súťaži Eurosong so skladbou Emotions, okamžite si získala množstvo fanúšikov. V národnom kole obsadila vďaka ich podpore druhé miesto a bola náhradníčkou Kristíny (Horehronie) v nórskom Osle. O rok neskôr bola s pesničkou Vendetta opäť jednou z najväčších favoritiek divákov, no o reprezentantovi Slovenska rozhodla odborná porota, ktorá vybrala duo Twiins.

Aj keď mnohí očakávali, že sa Mista, vlastným menom Soňa Šimorová, po sľubnom začiatku stane vážnou rivalkou slovenských speváckych hviezd, rozhodla sa odísť z Bratislavy a začať nový život v Prahe. Zaviedla ju tam túžba venovať sa tanečnej hudbe a definitívne sa zbaviť nálepky huslistky. Odvtedy prešla kus cesty a presne o týždeň (19.11.) vo vydavateľstve Universal vyjde jej nový album Show Me. K rovnomennému singlu by mala v týchto dňoch predstaviť svoj štvrtý videoklip.

Po úspechu v Európe prerazila aj v Číne

"Zo začiatku to nebolo jednoduché. Rozposielala som svoje nahrávky do vydavatelstiev a prvý pol rok som sa prakticky len rozkukávala," spomína si na svoje začiatky v Prahe. Jej kariéru naštartovala spolupráca s "hľadačom talentov" Martinom Červinkom zo Sony Music, ktorému sa zapáčila jej prvá "po-eurovízna" skladba Rock It!. Tá zaznamenala v Česku mimoriadny úspech a druhý singel Never Hide jej priniesol nových fanúšikov aj v Nemecku. Zaujal tamojšie vydavateľstvo A45 Music a vďaka spolupráci s ním sa Mista dostala do oficiálnej German Dance Chart.

Ďalší, ešte väčší úspech jej priniesol aktuálny singel Cash Out. "Dostal sa na prvé miesto španielskej hitparády a hrajú ho aj celoplošné rádiá v Nemecku, Belgicku a Holandsku," teší sa Soňa. V týchto dňoch pripravuje ďalší singel Feel The Breeze špeciálne pre nemecký trh, ktorý vyjde v januári. Chystá ho v spolupráci s tímom, ktorý sa postaral o založenie známej dancefloorovej skupiny Culture Beat.

Mista - Cash Out

Mista sa však neuspokojila s úspechom v Európe a rozhodla sa preraziť aj v Ázii. Túto jeseň vyrazila na koncertné turné, počas ktorého vystúpila v ôsmich najväčších čínskych mestách. Vystupovala vo veľkých kluboch, podľa informácií od jej manažmentu mal najmenší z nich kapacitu približne 1.500 ľudí a Mista, ktorá je pre Číňanov veľmi exotická, vystupovala po boku lokálnych predskokanov ako hlavná hviezda. Pred každým z koncertov absolvovala tlačovú konferenciu. Záujem čínskych médií aj fanúšikov ju milo prekvapil.

"Číňania sú úžasní, reagovali skvelo. Čo ma ale prekvapilo, bol obrovský profesionalizmus tímu ľudí okolo mňa. Starali sa o mňa ako v bavlnke. Vždy som si o Číne myslela, že je to zaostalá krajina, ale moja návšteva ma vyviedla z omylu. Krajina je veľmi moderná a ludia pracujú nadmieru profesionálne," pochvaľuje si. Okrem koncertov počas svojho pobytu v najľudnatejšej krajine sveta stihla podpísať nahrávaciu zmluvu s ázijskym vydavateľstvom Toco Asia, rozbehnúť mediálne promo a v lete budúceho roka tam chystá vydanie albumu.

Mista na čínskom turné
Mista na čínskom turné - pozrite si viac fotografií

Tvrdá práca, čistá hlava a vytrvalosť

Presadiť sa v inej krajine je podľa nej veľmi náročné a stať sa známou najskôr vonku a nie vo svojej rodnej krajine je o to ťažšie. "Za všetkým je tvrdá práca, čistá hlava a schopnosť nezosypať sa po prvom neúspechu," prezrádza svoj recept Mista. Za jej úspechom stojí aj známy úspešný slovenský producent a skladateľ Stanislav Šimor, ktorý má za sebou spoluprácu z mnohými zvučnými menami slovenskej i českej hudby ako Karol Gott, Helena Vondráčková, Martina Šindlerová, Tereza Kerndlová a stojí za úspechmi skupín Lunetic, Morhotronic, G-strinx, Touch či 5Angels.

Okrem neho si Mista váži aj spoluprácu s Martinom Červinkom zo Sony Music, Mariusom Mogom zo skupiny Morandi a anglickým producentským duom WaWa, ktorí sa spolupodieľali na jej singli Cash Out. "Táto spolupráca mi dala úplne nový pohľad na hudbu a hudobnú produkciu ako takú," zhodnotila hudobníčka, ktorá má klasické vzdelanie a na klavíri a husliach hrala už od útleho detstva. Napokon sa však vydala úplne iným smerom.

Medzi jej fanúšikov patrí aj svetoznámy návrhár kubánského pôvodu Osmany Laffita, ktorý s ňou neváhal rozbehnúť spoluprácu. "Mne sa dlho páčili jeho skvelé modely a jemu moja hudba a energia, ktorá z nej ide. Stretli sme sa na jednej akcii, dali sa do reči a spolupráca bola na svete," priblížila ich náhodné stretnutie. Laffitu spolu s jeho tímom považuje za "extrémne profesionálneho" a vždy sa teší, keď sa môže ukázať v spoločnosti jeho modeloch, pretože jej vraj dodávajú sebavedomie.

V Česku známejšia ako doma

Mista je v súčasnosti známejšia a žiadanejšia v Česku ako na Slovensku. Tamojšie médiá ju, zrejme kvôli sérii netradičných outfitov a doplnkov na tohtoročných promo fotografiách, s obľubou označujú za "slovenskú Lady Gaga". V rodnej krajine sa jej paradoxne pomyselné dvere do širšieho povedomia verejnosti otvárajú pomalšie.

"V Čechách ma poznajú oveľa viac, pretože tam mám viac aktivít. Pred dvoma rokmi som sa odsťahovala a Slovensko som navštevovala veľmi málo. Nemala som dôvod. Do konca roka má čaká na Slovensku pár koncertov, ale tie najväčšie aktivity zostávajú samozrejme v Čechách a v Číne," vysvetlila. U nás je podľa nej súčasný tanečný pop ešte len v začiatkoch a v Česku má pre svoju kariéru lepšie podmienky.

Slovenskí fanúšikovia, ktorí na ňu dva roky od televízneho debutu so spomínanou piesňou Emotions stále nezabudli, by ju však radi videli na budúci rok vo švédskom Malmö. Ako sama hovorí, Eurovízia nie je pre ňu momentálne prioritou, ale o účasti by uvažovala. "Moja účasť by záležala na podmienkach, ktoré by boli pre mňa prijatelné," uzavrela speváčka.

Autorka: Martina Duruiheme
Foto: Facebook.com/mista.singer

Súvisiaci interpreti: Mista