Inak ako fraškou sa nedá nazvať to, čo sa 11. novembra 2012 dialo vo Frankfurte. Kedysi prestížna hudobná televízia MTV odovzdávala svoje európske ceny. Najlepší videoklip má PSY, k-popová senzácia s rekordným počtom prehratí, no otáznou dobou expirácie. Predbehol tak Rihannu s Calvinom Harrisom, ktorí túto kategóriu ovládli na amerických MTV VMA.

Už začiatok udeľovania MTV Europe Music Awards 2012 naznačoval, že niečo nebude v poriadku. Hostiteľka večera, topmodelka Heidi Klum, sa totiž v krátkom "vtipnom" videu premiestnila do frankfurtského Festhalle skrz záchodovú misu. Začal sa cirkus, a to naozaj. Dejisko galavečera bolo tematicky ladené ako cirkusový stan so všetkým, čo k tomu patrí – gymnastkami, klaunmi a silákmi.

Tu sú EMA? Prišiel som na The Killers

Prvou interpretkou na pódiu sa stala Rita Ora, ktorá opäť nedokázala skrývať svoj fanatizmus prechovávaný voči Rihanne (hint). Nielenže k svojmu R.I.P. bezbožne skopírovala časť choreografie z videoklipu k hitu Umbrella, ale v zákulisí dokonca prezradila, že v roku 2013 a rovnako v každom nasledujúcom plánuje vydať album. "Chcem robiť čo najviac hudby," prezradila Britka. Podobne, ako to robí aj jej americký idol.

O niekoľko desiatok minút sa ukázala aj skupina No Doubt. Európskemu, prevažne nemeckému, publiku predviedli singel Looking Hot, ktorého klip, okrem Youtube, zakázali už aj na Dailymotion. Členovia sa hneď po príchode na červený koberec jednohlasne zhodli na tom, že sa najviac tešia na The Killers.

A mali prečo. Skupina okolo Brandona Flowersa spektakulárnou šou pozdvihla okrem latky aj sledovanosť MTV. K svojmu aktuálnemu singlu Runaways sa postavili za LED stenu a podobne ako v roku 2008 v Liverpoole ohúrili dav fanúšikov vizuálnymi efektmi spojenými s perfektným hudobným výkonom. Vystúpila aj interpretka Najlepšieho songu roka (Call Me Maybe) Carly Rae JepsenMuse, Alicia Keys, Fun a celú šou uzavrela Taylor Swift oblečená ako cirkusový konferencier.

Pozrite si vystúpenia na MTV Europe Music Awards 2012

Taylor Swift na MTV EMA 2012
Cirkusové vyvrcholenie tohtoročných MTV EMA - pozrite si viac fotiek

Tínedžerské idoly a spomienky na zosnulých

Najväčšou hviezdou večera bola práve Taylor Swift, ktorá získala tri ceny. To sa podarilo aj tínedžerským idolom Justinovi Bieberovi a skupine One Direction, no tí sa na udeľovaní cien nezúčastnili. Autorka najčastejšie skloňovanej piesne počas večera We Are Never Ever Getting Back Together získala sošku s logom MTV za najlepší imidž. Zvíťazila aj v kategórii Best Live, ktoré je za najlepšie živé vystúpenie. Internetoví hlasujúci sa zhodli na tom, že je v tejto oblasti lepšia ako Muse, Jay-Z či Green Day.

Ocenenie v kategórii Najlepšia interpretka, kde Swift predbehla okrem iných aj Pink, jej odovzdala najlepšia "alternatívna" interpretka Lana Del Rey. Tá v zákulisí prezradila, že Swift plánuje nakrúcať videoklip s jej dvorným režisérom a kamarátom. Žeby išlo o Anthonyho Mandlera?

Justin Bieber zvíťazil v kategóriách Best Pop (Najlepší popový interpret), kde porazil napríklad No Doubt, Best Male (Najlepší mužský interpret), kde bol za ním aj Kanye West, a Best World Stage Performance (Najlepšie vystúpenia na svetových pódiách). Kvôli turné si ich neprebral naživo, rozvlhčené oči smutných fanúšičiek však uschli, keď poslal ďakovačku prostredníctvom videa. Podobne spravili aj najlepší tohtoroční nováčikovia One Direction, ktorí majú podľa európskej ankety MTV najlepších fanúšikov a sú najlepším britským umeleckým artiklom.

Na MTV Europe Music Awards 2012 udelili aj cenu Global Icon Award. R&B speváčka Alicia Keys spomínala na ocenenú Whitney Houston v osobnom príhovore a predstavila dokrútku so sprievodným hlasom kolegyne Beyoncé. Cenu si nechala u seba a sľúbila, že ju in memoriam odovzdá rodine. Spomínalo sa aj na Adama YauchaBeastie Boys. Ten však organizátorom stál len za 15 sekúnd čistého času...

Ďalší hudobný galavečer pod hlavičkou MTV tak už tradične nepriniesol žiadne prekvapenia a na svetlé výnimky ani nič, čo by stálo za pozornosť divákov. Chvíľami celé podujatie pôsobilo dojmom "ak prídete, dostanete cenu". Pozrite si zoznam ocenených interpretov, ktorí získali najviac hlasov európskych fanúšikov v hlavných kategóriách.

Najlepšia pieseň: Carly Rae Jepsen - Call Me Maybe 
Najlepší nováčik: One Direction 
Najlepšia interpretka: Taylor Swift 
Najlepší interpret: Justin Bieber 
Najlepší popový interpret: Justin Bieber 
Interpret s najlepšími živými vystúpeniami: Taylor Swift 
Najlepší hip-hopový interpret: Nicki Minaj 
Najlepší rockový interpret: Linkin Park 
Najlepší elektronický interpret: David Guetta 
Najlepší alternatívny interpret: Lana Del Rey 
Najlepšie video: Psy - Gangnam Style 
Najlepší look: Taylor Swift 
Najlepší fanúšikovia: One Direction 
Best Push: Carly Rae Jepsen 
Najlepší interpret na svetových pódiách: Justin Bieber 
Celosvetový interpret: Han Geng

Foto: AP Photo/Michael Probst

Súvisiaci interpreti: Taylor Swift