Nový album slovenskej speváčky a muzikálovej herečky Lucie Šoralovej s názvom O lásce, cti a kuráži pokrstil v utorok 11. decembra Richard Müller. Podľa jeho vlastných slov sa takejto úlohy zhostil po prvý raz po veľmi dlhej dobe. Pozrite si fotografie z krstu.

"Strašne dlho som nekrstil z princípu. Hovoril som si, že keď už mám ísť niečo krstiť, tak to musí naozaj byť z presvedčenia. Potom som sa po rokoch dostal k Luckinmu albumu a musím vám povedať, hoci je to nepríjemné, že som od neho nečakal veľa. Zrazu som však sedel v aute a tie pesničky boli také krásne, pestré a bohaté, že som si povedal, že tento album s veľkou radosťou pokrstím," uviedol Richard Müller, ktorý nahrávku následne uviedol do života trblietkami.

Zrod skladateľky

O lyrickú stránku albumu sa postaral známy český autor Michal Horáček. Práve on prišiel s nápadom, aby speváčka nahrala CD s jeho textami. Šoralová mala pôvodne participovať "len" na Horáčkovej pripravovanej nahrávke Český kalendář, no nakoniec jej navrhol, aby vznikol aj samostatný album.

"Pre mňa je Lucia Šoralová interpretka, o ktorej som vedel, že vie spievať šansón. To, že ho vie aj skladať, som nevedel ani ja a ani ona. Jedna z najkrajších skúseností z našej dlhoročnej spolupráce, ktorá vyvrcholila vydaním tohto albumu, je teda to, že sa nenarodila len interpretka, ale aj skladateľka," dodal Michal Horáček na margo nahrávky, ktorá je pre slovenskú speváčku prelomovou.

"Inšpirácia prišla hneď, ako som si tie texty pozrela, a tak vznikla pieseň O lásce, cti a kuráži. Nejaký čas na to som ho zavolala na svoj koncert so skupinou La Alma a on si sadol hneď k prvému stolu. Bol to taký ten klasický koncert, kde ľudia popíjali kávu alebo víno a vychutnávali si hudbu. Michal si však začal robiť poznámky, čo úplne rozhodilo mňa aj chalanov z kapely, pretože sme ani len netušili, čo si do tých papierov môže písať. Po skončení nášho vystúpenia za nami prišiel so širokým úsmevom a povedal, že spolu spravíme album," spomínala Lucia v aktuálnom rozhovore pre Hudba.sk.

Lucia Šoralová na krste O lásce, cti a kuráži Zdroj: René Miko
Pozrite si viac fotografií z krstu

Budúcnosť českého šansónu

Počas krstu zaznelo v podaní Lucie Šoralovej a formácie La Alma, obohatenej o niekoľkých hostí, sedem skladieb z nového albumu - titulná O lásce, cti a kuráži, Milovaná II, Vítejte poutníci do srdce Evropy, Červená, Yes, you can, Nakonec přijde začátek II a Kejklíři. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj speváčkin partner - hudobný skladateľ Ondřej Soukup, ktorý je zároveň vydavateľom nahrávky. Lucii a Michalovi Horáčkovi preto práve on odovzdal zlatú platňu. "Som strašne šťastný, že som mohol vydať tento album. Vedel som, že je dobrý, neštandardný až prelomový. Ale tak dobré kritiky a úžasné ohlasy som nečakal. Veľmi jej to prajem..." s radosťou dodal Soukup.

Lucia Šoralová v minulosti účinkovala v muzikáloch Vlasy, Krysař, Dracula, Hamlet, Johanka z Arku, Rocky Horror Show, Miss Saigon, Tajemství, Golem či KudyKam, a na divadelných projektoch spolupracovala s Danielom Landom, Milanom Markovičom i s Michalom Horáčkom. V roku 2002 vydala svoj prvý sólový album Zblízka a o tri roky ďalší s názvom Púšť, na ktorom spolupracovala aj s iránsko-švédskym spevákom Arashom.

Vďaka svojej ostatnej nahrávke O lásce, cti a kuráži ju kritika označila "za pokračovateľku Hany Hegerovej a budúcnosť českého šansónu". Rovnaký názor má aj Horáček: "V Lucii Šoralovej vidím budúcnosť šansónu. Jej skladateľské schopnosti ma prekvapili. Česká kritika album vychválila tak, ako žiadny iný album, na ktorom som sa podieľal za celý svoj život."

Zdroj: SITA, Propaganda House, Hudba.sk
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Lucia Šoralová