Český festival Colours of Ostrava a slovenská Pohoda majú k sebe hudobne blízko a z toho vyplýva aj zdravá konkurencia a určitá rivalita, resp. boj o fanúšika. Oba festivaly tento týždeň zverejnili novú várku potvrdených interpretov a aj po tomto kole zostáva tohtoročný program Colours o niečo lákavejší.

Jedným z jeho najnovších prírastkov je švédsky pesničkár José González, ktorý príde do Ostravy predstaviť svoj nový album Vestiges & Claws. Ide o jeho prvú sólovú nahrávku od albumu In Our Nature, ktorým v roku 2007 po silnom debute Veneer (2003) potvrdil svoju pozíciu na vrchole nezávislej scény. O jeho kvalitách sme sa v roku 2010 mohli presvedčiť naživo práve na trenčianskej Pohode. "José González sa stal svetovou pesničkárskou hviezdou s takmer 'nepravdepodobnými' predpokladmi. Stíšený, zádumčivý hlas a intímne podmanivý, až minimalistický folk s majstrovským doprovodom akustickej gitary s nylonovými strunami, ktoré necháva rozoznieť fingerpickingom," charakterizuje jeho štýl riaditeľka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Gonzálezovi rodičia pochádzajú z Argentíny, odkiaľ utiekli v roku 1976 pred vojenskou juntou. Vďaka domácemu prostrediu sa dostal k latinskoamerickej hudbe, predovšetkým k brazílskej bossa nove, jeho vkus však od detstva formovali aj The Beatles alebo Simon & Garfunkel. Jeho krehké piesne našli uplatnenie v reklame, televíznych seriáloch aj vo filme. V roku 2013 v spolupráci s Ryanom Adamsom nahral melancholickú skladbu Stay Alive k filmu "Walter Mitty a jeho tajný život" s Benom Stillerom v hlavnej úlohe, ktorý mu priniesol množstvo nových fanúšikov aj za oceánom. Rád sa púšta aj do coververzií cudzích piesní - napríklad Heartbeats (The Knife), Love Will Tear Us Apart (Joy Division), Teardrop (Massive Attack) alebo Hand on Your Heart (Kylie Minogue). Jeho očakávaná tretia štúdiovka Vestiges & Claws vyjde vo februári, už koncom minulého roka z nej predstavil skladbu Every Age.


Aj ďalšie dve nové mená z lineupu Colours of Ostrava sme už na Slovensku videli. Prvým je hviezda labelu Ninja Tune, formácia The Cinematic Orchestra, ktorej zakladateľ Jan Swinscoe prešiel od roku 1999 cestu od hudby k neexistujúcim filmom z jeho hlavy až k tým, ktorú už boli natočené. "Označili ho dokonca za tvorcu skladieb, v ktorých, pokiaľ by to len trocha išlo, by bola radosť bývať," popisuje Zlata Holušová magickú kombináciu melancholického filmového snívania, elektroniky a nu jazzu. "The Cinematic Orchestra predstavuje organickú skupinu bez pravidiel, obmedzení a limitov. Nič špecifické, ide len o umenie, skvelú a v istom smere kontextuálnu nadčasovú hudbu, v ktorej nehľadajte žiadne tajomstvo," hovorí samotný Swinscoe.

Diskografia unikátneho projektu nie je bohatá - skupina dáva prednosť koncertom a v poslednej dobe tiež vydavateľstvu Motion Audio. Popri vynikajúcich štúdiových albumoch Every Day (2002) a Ma Fleur (2007) zaujali The Cinematic Orchestra aj hudbou k filmom: Man With A Movie Camera (Dziga Vertov, 1929) a The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos (2008).


Posledným novým menom, ktoré v júli vystúpi v unikátnom industriálnom areáli Dolných Vítkovic, je Roni Size & Reprazent v plnej zostave - Roni Size, Dynamite MC, Onalee, Si John, Dave Amso, Jay Wilcox a Yuval Gabay. "Roni Size navyše oznámil, že v marci vydá nový album, takže očakávania sú veľké," dopĺňa Zlata Holušová. Popri priekopníkoch trip-hopu - Portishead, Massive Attack a Tricky - to bol práve Roni Size s partiou dídžejov, spevákov a hudobníkov Reprazent, ktorí sa do zoznamu hudobníkov z mesta Bristol zapísali najväčšími písmenami.

V roku 1997, uprostred britpopovej mánie získali Mercury Prize za album New Form, všeobecne považovaný za jeden z revolučných okamihov v histórii drum&bassu a všeobecne elektronickej tanečnej hudby. Obrovský záujem podčiarkol o tri roky neskôr album In The Mode s hosťami. Onedlho sa ale Reprazent rozišli - každý sa pustil do sólovej kariéry. Roni Size & Reprazent sa tento rok spoločne vracajú na scénu s novým albumom a počas festivalového turné nevynechajú okrem Česka ani Slovensko. Už od decembra je totiž známe, že vystúpia aj na Pohode.


Festival Colours of Ostrava tento rok v termíne od 16. do 19. júla opäť ponúkne štyri dni plné koncertov hviezd svetovej aj domácej hudby, divadiel, diskusií, workshopov, filmov a výtvarných aktivít. K už skôr potvrdeným menám budúceho ročníka patria Mika, Swans, Caribou, Caravan Palace, Black Strobe, Choir of Young Believers, Heymoonshaker, John J Presley, The Mispers, Bazzookas, CoCo & The Butterfields a NO Blues. Viac informácii nájdete na oficilá www.colours.cz.

Viac pestrosti ako hviezd. Pohoda sa rozbieha pomaly

Kým v minulých rokoch bol o tomto čase známy aspoň jeden headliner najväčšieho slovenského festivalu, ročník 2015 zatiaľ v tomto smere zaostáva. Aj napriek tomu je však podľa najnovších informácií predaných už vyše 8000 vstupeniek. Zatiaľ najväčším lákadlom je už spomínaný Roni Size & Reprazent, koncom minulého roka organizátori potvrdili aj aktuálnych držiteľov ceny Mercury Prize Young Fathers či Eagles of Death Metal, kapelu s nadhľadom, ktorá dokonale mätie svojím názvom v ktorej pôsobí aj Josh Homme (QOTSA, Them Crooked Vultures, ex-Kyuss). K lineupu, ktorý doteraz tvorili aj Kuenta i Tambu, Dÿse, Monikino Kino, Vlasta Popič, Erotic Market, OFF! a Repetitor, včera pribudli ďalšie tri zaujímavé mená - africká legenda Les Ambassadeurs, horúci objav Too Many Zooz a londýnski Japonci Bo Ningen.


Les Ambassadeurs sú často označovaní ako "Buena Vista západnej Afriky", toto zoskupenie bolo totiž odrazovým mostíkom najväčších afrických umelcov 70. a 80. rokov minulého storočia. Veľkí hudobníci z Mali sa po takmer tridsiatich rokoch vydávajú v pôvodnej zostave pripomenúť svetu o čom je world music. Nechýbajú najväčšie mená projektu - gitarista Amadou Bagayoko (Amadou et Mariam), klávesák Cheick Tidiane Seck či spevák Salif Keita. Tí sa podieľali napríklad na soundtracku k filmu Ali o boxerovi Muhammadovi Alim a na charitatívnej nahrávke v rámci projetku Africa stop Ebola.

 
Brasshouse alebo "dychovkový house" je svieži hudobný štýl pouličnej kapely Too Many Zooz z New Yorku. Troch mladíkov preslávili vystúpenia v "najväčšom nočnom klube" na svete - newyorskom metre. Ich menej ako rok staré video zo stanice Union square si na YouTube pozrelo vyše milión a na Facebooku takmer 4 milióny ľudí. The New York Post ich označil za najhorúcejšiu hudobnú novinku v New York City a Questlove z The Roots povedal, že práve takto začínali aj oni.


Čo sa stane, keď sa muzikanti z krajiny vychádzajúceho slnka usadia v krajine, kde slnečné lúče požiera hmla? Hudobnú odpoveď namiesto slov ponúka psychedelický rock a acid punk zostavy s názvom Bo Ningen. Z adoptívnej Británie si požičali zvuk, texty piesní však ponechali v rýdzej japončine. The Guardian poznamenáva, že táto kapela nie je tým pravým na pokojné nedeľné popoludnie, keďže Bo Ningen robia veci všelijak, len nie potichu.

Organizátori Pohody, ktorej 19. ročník sa bude konať v termíne 9. - 11. júla, tak najnovšou várkou interpretov opäť potvrdili, že ich žánrový záber je skutočne pestrý a zaujímavý. Napriek tomu sa nevieme dočkať veľkých mien, lebo predsa len, nikto zo spomenutých zrejme priestor pod hlavným pódiom nezaplní. Koho by ste si na Pohode 2015 želali vy?


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Zdenko Hanout za Colours of Ostrava a Anton Repka za Bažant Pohodu.

Súvisiaci interpreti: Jose Gonzalez, Roni Size