Vo veku 65 rokov zomrel bývalý gitarista britskej progresívno-rockovej skupiny Yes Peter Banks, ktorý vo formácii pôsobil v čase jej založenia. Ako sa uvádza v ozname na jeho oficiálnej stránke, posledný raz vydýchol 8. marca vo svojom londýnskom dome.

K úmrtiu sa na Facebooku vyjadril aj ďalší exgitarista Yes Billy Sherwood. "Odpočívaj v pokoji, Peter Banks. Ako fanúšika Yes ma táto správa veľmi zarmútila. Bolo mi cťou pracovať s Petrom na toľkých projektoch, bude nám chýbať," napísal.

Skupina Yes vznikla v roku 1968. Názov, ktorý mal byť najprv len dočasný, vymyslel práve Banks. Ten v kapele pôsobil do roku 1970, nahradil ho Steve Howe. Yes majú na svojom konte 20 štúdiových nahrávok, zatiaľ poslednú s názvom Fly from Here vydali v roku 2011. Komerčne najúspešnejším obdobím kapely sú 70. roky minulého storočia, keď vydali napríklad albumy Tales from Topographic Oceans (1973) alebo Going for the One (1977), pričom s oboma sa dostali na prvé miesto v britskom albumovom rebríčku.

Banks po odchode založil vlastnú skupinu Flash, ktorá v 70. rokoch vydala tri albumy, a tiež bol súčasťou formácií Zox & the Radar Boys a Empire. V 80. rokoch hosťoval na nahrávkach viacerých interpretov, v 90. rokoch sa zas venoval predovšetkým sólovej kariére, pričom vydal celkovo päť sólových štúdioviek. V roku 1991 sa na losangeleskom koncerte opäť ukázal na pódiu spolu s Yes a jeho gitara zaznela aj na ich živom albume Something's Coming: The BBC Recordings 1969-1970 (1997).


Informácie zverejnila webstránka www.spinner.com.

Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/guitaristpeterbanks

Súvisiaci interpreti: Yes