Čerstvý držiteľ ceny Esprit za najlepší jazzový album roka má za sebou úspešné obdobie. To vyvrcholí koncertným turné Time To Fly 2015, ktoré začína už túto sobotu. Sprevádzať ho na ňom bude trojica fenomenálnych amerických hudobníkov. Poogie Bell - bicie, Bobby Sparks - klávesy a Chris Hemingway - alt saxofón.

Každý z nich spolupracoval s dlhým zoznamom mien, ktoré prekračujú žánrové hranice. Poogie Bell a Bobby Sparks boli dokonca dlhé roky súčasťou skupiny geniálneho Marcusa Millera. To, ako bude fungovať ich hudobná chémia v kombinácii s originálnou tvorbou Juraja Grigláka, je ďalším dôvodom pre návštevu jeho nastávajúceho turné. Isté je, že päť slovenských miest zažije intenzívne spojenie domácej legendy a amerických špičiek tamojšej jazzovej scény.

S nahrávaním albumu Time To Fly začal hudobník už v decembri roku 2010. "Time To Fly je fusion mojich pocitov a hudobníckych skúseností s rôznymi žánrami, v ktorých pôsobím. Od klasickej hudby, cez funk, jazz, dokonca aj prvky folklóru," opisuje štyri roky nahrávaný album Juraj Griglák. Zladiť dvanástku hudobných hostí, to je výzva, ktorú dokázal dotiahnuť do intenzívnej albumovej podoby. "V prvom rade sa riadim svojou predstavivosťou a muzikantským citom. Niektoré skladby som v hlave nosil už niekoľko rokov," opisuje Griglák proces tvorivého dozrievania. "Prial by som si, aby ľudia v prvom rade počuli emóciu. Keď hudba zarezonuje s vnútrom človeka, vtedy trafila svoj cieľ," odkazuje poslucháčom nahrávky hudobník.

Prominentní zahraniční hostia, špička domácej scény, jedinečné hudobné nápady a intenzívna postprodukčná práca prispeli k tomu, že jazzoví odborníci na Slovensku zvolili novinku Juraja Grigláka za najlepší jazzový album minulého roka a 30. apríla mu organizátori ankety odovzdali prestížne ocenenie Esprit. Nahrávka Time To Fly vyšla v decembri vo vydavateľstve Real Music House. Dlhé roky očakávané pokračovanie kultovej dosky Bass Friends (2000) teraz Juraj Griglák predstaví v piatich slovenských mestách. Návštevníci koncertov tak majú možnosť zažiť špičkový svetový jazz so slovenskou pečiatkou.

Juraj Griglak & Company - Time To Fly Tour 2015:  

16. 5. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
17. 5. - Košice, Thalia
19. 5. - Nitra, Music a Cafe
20. 5. - Martin, Bar Museum
22. 5. - Bratislava, One Day Jazz Fest
23. 5. - ČR, Černošice - festival Jazz Černošice


Zdroj: Real Music House
Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Juraj Griglák