Ak niekto v dnešnej dobe spraví naozaj veľký retro hit, môže sa rovno pripraviť na to, že sa skôr či neskôr objaví niekto, kto bude tvrdiť, že je kópiou jeho skladby. V prípade najväčšieho tohtoročného hitu Uptown Funk sa tak najnovšie stalo tento týždeň. Sotva to však možno brať vážne.

Anglický dídžej a producent Mark Ronson a americký spevák Bruno Mars čelia obvineniu z plagiátorstva zo strany v zahraničí úplne neznámej srbskej speváčky menom Viktorija. 56-ročná interpretka tvrdí, že ich spoločný hit Uptown Funk je na 80 percent zhodný s jej piesňou Ulice Mracne Nisu Za Devojke, ktorá vyšla v roku 1984 na albume Katastrofa jej skupiny Aska.

Tá bola v 80-tych rokoch populárna v Juhoslávii, no ťažko uveriť tomu, že by Ronson a Mars hľadali inšpiráciu práve tam. Niekto z pôvodných predstaviteľov tohto štýlu z USA, ktorí sú skutočnou inšpiráciou aktuálneho trendu návratu k funku a discu zo 70-tych a 80-tych rokov, by rovnako mohol tvrdiť, že Viktorija a Aska kopírovali ich.


Žalovať ich nechce, žiada spoluatorstvo

Viktorija, vlastným menom Snežana Mišković, sa vyjadrila, že zatiaľ neplánuje dvojicu zažalovať. Chce však, aby ju uznali za spoluautorku. "Neplánujem ich zatiaľ žalovať. Súdne procesy trvajú dlho a môj život a kariéra od nich nezávisiá. Ak sa ich ale nakoniec rozhodnem zažalovať a vyhrám, tak budem musieť vymyslieť, čo spravím s toľkými peniazmi," uviedla optimisticky speváčka.

Istá podobnosť tu samozrejme je, konkrétne dychová sekcia znie akoby inštrumentálku nahrala tá istá kapela. Môže to však byť náhoda, navyše ide o charakteristický zvuk daného štýlu, ktorý rozhodne nevymysleli v bývalej Juhoslávii. Ak by štýlová podobnosť znamenala plagiátorstvo, nemohli by sa konať žiadne vlny hudobných návratov k charakteristickému zvuku predošlých dekád. A to by bola škoda, lebo pri každom "revivalovom" trende ide o príjemné osvieženie súčasnej pop music, väčšinou v znamení návratu živých nástrojov na úkor elektroniky.

Zároveň však lídri takýchto trendov musia, špeciálne po prípade Blurred Lines, počítať s tým, že pôvodní predstavitelia daného štýlu z minulosti budú hľadať možnosti, ako si na úspechu takýchto skladieb prilepšiť. Pri hite Uptown Funk si už v máji vybojovali 17-percentné autorstvo členovia kapely Gap Band, ktorí upozornili na podobnosť s ich skladbou Oops Upside Your Head z roku 1979.

Prečítajte si: Uptown Funk je najúspešnejší singel od roka 2010, prekonal aj Blurred Lines


Autor: Patrik Marflák (zdroj: SITA, Independent.co.uk)

Súvisiaci interpreti: Bruno Mars, Mark Ronson