Piatkový večer sa na obrazovke Jednotky niesol netradične v jazzovom a bluesovom duchu. V rámci tretej série Legiend popu si totiž tvorcovia populárneho programu uctili speváka, skladateľa, moderátora a zakladateľa Bratislavských jazzových dní, Petra Lipu. Jeho hity interpretovali mladší speváci a speváčky.

O kvalitný zážitok sa tento raz postarali najmä neopozerané mladé tváre slovenskej hudobnej scény, ktoré sa vo svojej vlastnej hudobnej kariére pohybujú práve v rozmedzí jazzu a bluesu. Svoje vystúpenie a interpretáciu piesne Smiem prosiť si viditeľne užíval Jerguš Oravec. Hudobné cítenie, a to správne naladenie na jazzovo-bluesovú strunu prejavoval nielen hlasovým prejavom, ale aj výraznou mimikou a celkovou rečou tela. Ako jediný zo všetkých interpretov sa dokonca aj sám sprevádzal na gitare.

Jerguš Oravec - Smiem prosiť?

Sisa Fehérová, ktorá sa do povedomia divákov speváckych súťaží zapísala najmä ako rebelantka, sa tento raz predstavila v úplne odlišnej, jemnejšej podobe. So silnou emóciou v hlase odspievala pieseň Peaceful Lullaby. Rovnako kvalitné prevedenie hitu Balada o štyroch koňoch ponúkla aj speváčka Zuzana Mikulcová.

Interpretácie ďalších jazzových hitov ponúkli okrem spomínanej trojice aj Kuly z Desmodu, Peter Cmorik či Lukáš Adamec, pre ktorých je už účinkovanie v tomto programe dôverne známe. Všetci traja ukázali, že jazzové piesne odspievať vedia.

Kuly - Podobnosť čisto náhodná

Lipa chystá ďalší "lasicovský" album

Peter Lipa pred 50 rokmi nastúpil na štúdium architektúry, no v jeho živote zvíťazil záujem o hudbu a spev, ktorý v sebe objavil už v útlom detskom veku. Na debutovú platňu si však musel počkať veľmi dlhý čas - zo svojej prvotiny sa tešil až ako štyridsaťročný. Patrí medzi stálice jazzovej scény, no podarilo sa mu preniknúť aj na poli populárnej hudby. Jeho skladby sa pomerne často hrávali v rádiách a stali sa nestarnúcimi hitmi.

Jedným z nich je aj takmer pätnásť rokov starý, každý rok vysoko aktuálny hit Maturantky, ktorým Lipa otvoril piatkový prenos. Na pódium sa počas večera vrátil ešte dvakrát. Raz dokonca aj so svojím dlhoročným priateľom a textárom Milanom Lasicom, ktorý popri Marcelovi Forgáčovi a Milanovi Kňažkovi zažiaril najmä ako glosátor.

Práve téma o vydarených spoluprácach Lipu a Lasicu nemohla pri zrekapitulovaní doterajšej Lipovej kariéry chýbať. Okrem spomienok na predošlé spolupráce, však Peter Lipa prezradil aj to, že už teraz pracujú na ďalšej. V súčasnosti má Lipa od Milana Lasicu už 14 nových textov a ako samotný jazzman načrtol, "možno ten nový projekt bude opäť lasicovský". Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na spojenie tradične dobrej hudby a originálnych, humorom popretkávaných textov.

Jazzové Legendy popu sú už v tejto chvíli minulosťou, no televízni diváci Jendotky sa už teraz môžu tešiť na nasledujúci týždeň. Už budúci piatok bude totiž ďalší diel patriť českej speváčke Hane Zagorovej a jej hitom.

Peter Lipa a Milan Lasica - Prosperita

Peter Cmorik - Naspäť na stromy

Sisa Fehérová - Peaceful Lullaby

Zuzana Mikulcová - Balada o štyroch koňoch

Autorka: Miroslava Kuracinová
Ilustračné foto: SITA/Branislav Račko

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa