V bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava sa v stredu 11. októbra uskutočnil 27. ročník slávnostného odovzdávania Cien SOZA (Slovenského ochranného zväzu autorského). Ceny SOZA sa odovzdávajú najhranejším a najúspešnejším autorom za uplynulý rok a tiež autorom, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj hudobnej kultúrny na Slovensku.

Tento rok bolo odovzdaných spolu trinásť ocenení. Štatistické Ceny SOZA za rok 2022 si prebrali autori a autorka v siedmich kategóriách a bolo odovzdaných šesť honorárnych cien.

Najúspešnejším textárom sa už po štvrtýkrát stal Vlado Krausz, ktorý má okrem štyroch textárskych cien na svojom konte aj päť Cien SOZA v pozícii spoluautora najhranejšej skladby. Tento rok bol zároveň spoluautorom najhranejšej skladby v online – Zatancuj si so mnou od Adama Ďuricu.

"Dostávam otázku, ako sa stať textárom. Dobrý textár by mal mať načítaných veľa vecí, napočúvaných veľa skladieb, musí mať hudbu rád a musí mať rád slovenčinu, ja som ju mal veľmi rád. Celkovo je lepšie, ak text píšem voľne a niekto ho potom zhudobní. Ale veľakrát sa mi stalo, že hudba už bola, a tak ma to chytilo, že som v nej hneď počul budúci text, ktorý idem písať. Počul som melódiu a hneď som v nej počul aj slová. Niekedy mi interpret povie základnú tému, je to potom ľahšie," povedal Krausz pre TASR.

Vlado Krausz, Ceny SOZA za rok 2022, 11.10.2023 Zdroj: Zdenko Hanout

Rekordmanom v preberaní ocenení je Ivan Tásler, ktorý si Cenu SOZA za Skladateľa najhranejších diel prebral po dvanástykrát (od roku 2005 – vtedy ešte v "spojenej" kategórii autor najhranejších diel). Jeho skladba Príliš osobná známosť sa ocitla aj v tohtoročných nomináciách desiatich najhranejších skladieb v online. Okrem "sólových" štatistických má na svojom konte aj viacero cien za najhranejšie skladby. Tú úplne prvú získal za rok 1999 za pesničku V cudzom meste pre Janu Kirschner.

Nováčikom medzi ocenenými je mladá autorka Nikola Barľaková (donedávna členka vokálneho zoskupenia For You), ktorá si prvýkrát prebrala cenu v kategórii Najúspešnejší mladý autor (do 25 rokov). Minulý rok cenu dostal Jozef Šarišský a predtým bola jej držiteľkou štyrikrát po sebe Celeste Buckingham.

Nikola Barľáková, Ceny SOZA za rok 2022 Zdroj: Zdenko Hanout

Tohtoročné odovzdávanie sa nieslo aj v znamení dvoch nových kategórií, ktoré mapujú použitie domáceho repertoáru v online prostredí. Prvýkrát v histórii udeľovania Cien SOZA sa tak oceňovali autori za použitie hudby v tejto sfére. Cenu SOZA v kategórií Najúspešnejší autor hudobných diel v online získal Koloman "Kali" Magyari, pre ktorého to bola zároveň už tretia Cena SOZA. Predchádzajúce dve ocenenia získal v rokoch 2018 a 2019 za najúspešnejšie hudobné nosiče. Patrí mu aj Cena za najhranejšiu skladbu 2019, keď bol spolu s Ivanom Táslerom a Vladom Krauszom spoluautorom pesničky Poď so mnou.  

Adam Ďurica sa stal s piesňou Zatancuj si so mnou víťazom v kategórii Najhranejšia skladba v online. Spoluautorom hudby je spolu so spevákom Matej Turcer, text napísal Vlado Krausz. Ani pre Adama to nebola prvá víťazná nominácia – v roku 2016 vyhral v kategórii Najhranejší mladý autor a na jeho konte je aj cena za najhranejšiu skladbu roku 2015 (Neľutujem).

Adam Ďurica, Ceny SOZA za rok 2022, 11.10.2023 Zdroj: Zdenko Hanout

Najhranejšou skladbou za rok 2022 sa stala skladba To okolo nás od skupiny ParaJany Kirschner. Autorsky sa na nej podieľal kolektív autorov Daniel Buzinkay, Peter Hrabě, Jana Kirschner, Tibor Kökény, Matej Kubičár, Oliver Sadovský a Matúš Vallo.

Najúspešnejším hudobným nosičom je album Miroslava Žbirku – Posledné veci, ktorý po jeho náhlom úmrtí dokončil jeho syn David. Album vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Universal Music a cenu prebrala Katarína Žbirková. "Veľmi ma teší, že ten album žije, môj plán je ku každej skladbe z albumu urobiť videoklip, zatiaľ sa to podarilo pri štyroch skladbách. Preto som rada, že stále rezonuje a dúfam, že ešte nejakú dobu bude, že niektoré skladby z neho prežijú tak, ako sa to podarilo veľa Mekyho skladbám predtým. Je to album, na ktorom som mala väčší podiel ako na predchádzajúcich. Teší ma, že ho produkoval David, nie žeby to na neho ostalo, to sa rozhodol Meky a o to je lepšie vidieť reakcie na ten album. Tie ocenenia sú trocha aj pre Davida," uviedla spevákova manželka pre TASR.

Prečítajte si tiež: Posledné veci Mira Žbirku sú viac než dôstojnou bodkou za jeho kariérou a dielom

Ceny SOZA za rok 2022, 11.10.2023 Zdroj: Zdenko Hanout

V rámci honorárnych cien boli Veľkou cenou SOZA poctení významný hudobný skladateľ a predstaviteľ slovenskej filozofie hudby Ladislav Burlasa a husľový virtuóz, skladateľ a upravovateľ ľudových piesní Štefan Molota. Zápis do Zlatej knihy SOZA, ktorý sa udeľuje nežijúcim autorom za ich zásluhy o rozvoj slovenskej hudby, získali Andrej LieskovskýViola MuránskaJozef Malovec a Braňo Hronec. Viac sa o držiteľoch honorárnych cien dočítate TU.

Režisérom galavečera bol Richard Raiman, moderovali Vera Wisterová a Juraj Čurný. Zaznelo šesť hudobných čísel, medzi nimi aj dve skladby upravené špeciálne pre túto príležitosť. Hudobný program otvoril Adam Ďurica s víťaznou skladbou Zatancuj si so mnou v gitarovej verzii. Druhým číslom bola vzdaná pocta držiteľovi Veľkej ceny SOZA, Ladislavovi Burlasovi, ktorého Sláčikové kvarteto č. 2, Finale zaznelo v podaní Mucha Quartet.

Mucha Quartet, Ceny SOZA za rok 2022, 11.10.2023 Zdroj: Zdenko Hanout

Špeciálne pre príležitosť Cien SOZA bola vytvorená úprava skladby Lampy už dávno zhasli od Branislava Hronca, ktorú zaspievala Emma Drobná spolu so svojou kapelou. Štvrtým hudobným vstupom bolo medley skladieb Andreja Lieskovského, ktoré boli zaspievané v a cappella verzii vokálnym telesom For You.

Vystúpenie Vysokoškolského umeleckého súboru Technik bolo piatym hudobným vstupom, súbor zaspieval ľudové piesne v úprave Štefana Molotu. Záver celého galavečera patril kapele Para a najhranejšej skladbe roka 2022 To okolo nás.

Pozrite si celý fotoreport z galavečera cien SOZA za rok 2022

 Zdroj: SOZA + TASR (Hudba.sk edit)