Koncom roka 2000 sa na slovenskej hudobnej scéne nápadne objavilo nové vydavateľstvo, i keď jeho prvý počin s číslom DR-E001 bol len o málo väčší než kreditná karta. Trojpalcové mini-CD s originálnym papierovým obalom bolo naplnené nemenej zaujímavou nahrávkou skupiny Nylon Union.

Za vydavateľstvom Deadred Records a skupinou Nylon Union stáli dizajnér a basgitarista Martin Turzík a spevák, gitarista a nádejný absolvent Lekárskej fakulty UK Richard Imrich (This Is Kevin). Spomínané mini-CD obsahovalo EP s názvom Oxeyed, ktoré 15. 12. 2000 odštartovalo éru na Slovensku najdlhšie pôsobiaceho DIY vydavateľstva.

Jasná vizía pri výbere projektov v spojení s originálnym, často až zberateľsky exkluzívnym spracovaním obalov nosičov, posadilo latku na maximálnu úroveň a inšpirovalo mnoho následovníkov. V desaťročí, ktoré nasledovalo sa Deadred Records stalo domovom pre niekoľko výrazných talentov slovenskej nezávislej elektronickej aj gitarovej scény: The Autumnist (najprv ako Abuse), Ettella Diamant, Youcoco, Foolk, Peťo Tázok & Karaoke Tundra či Karol Mikloš.

V roku 2008 došlo k spojeniu s pražským vydavateľstvom Starcastic, čím sa hudba spomenutých interpretov dostala aj k českým fanúšikom a naopak, u nás sa mohli zviditeľniť české projekty ako Sporto a Bonus.

Deadred Records bude mať síce 15. decembra už jedenásť rokov, no z nám neznámeho dôvodu sa v týchto dňoch hovorí o 10. výročí. Pri tejto príležitosti vychádza kompilácia s názvom Ten Deadred, ktorá obsahuje desať aktuálnych skladieb od desiatich interpretov. Kompilácia vychádza na CD v exkluzívnom obale koncipovanom ako knižka, o ktorej grafickú podobu sa postaralo pražské štúdio Carton Clan.



Originálne CD s týmito skladbami má možnosť získať zdarma každý, kto príde osláviť výročie vydavateľstva vo štvrtok 15. decembra do bratislavského Nu Spirit Clubu alebo v pondelok 26. decembra do trenčianskeho Klubu Lúč, kde táto akcia prebehne v rámci festivalu FrogJam. Tento večer bude dôvodov na oslavy viac, jubiluje totiž aj festival (15. ročník) ako aj samotný klub, ktorý si pripomína už 40 rokov od svojho vzniku.

Limitovaný náklad kompilácie bude uvedený aj do bežného predaja v rámci internetových obchodov Deadred a Starcastic a distribučnej siete Wegart. Zároveň sú vybrané tituly od vydavateľstva aktuálne v predaji s výraznými zľavami.

Nu Spirit Club, Bratislava
15. 12. 2011 (21:00)
Lineup:
Bonus (CZ)
Foolk
Karaoke Tundra
Deadred DJs

Klub Lúč, Trenčín (Festival FrogJam)
26. 12. 2011 (19:00) 
Lineup: Prodavač (CZ)
The Autumnist
Nylon (Re)Union
+ ďalšie kapely a DJs 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Martin Turzík z Deadred Records. Viac na www.deadred.sk a www.starcastic.cz.