Kultúrne centrum Dunaj bude tento týždeň hostiť koncert pozoruhodného amerického dua She Keeps Bees (14.12.), netradičný "bezkoncertový" krst kapely Noisecut (15.12.), ale aj ďalšiu akciu zo série Wilsonic Club (16.12.), ktorá predstaví najnovšiu tvorbu slovenského elektronického producenta Isobutana. Priestor už tradične dostane aj world music, v sobotu (17.12.) bude na štvrtom poschodí bývalého OD Dunaj znieť rómska aj africká hudba.

Už v stredu po 20:00 sa na pódiu v Dunaji predstaví duo She Keeps Bees z New Yorku, ktorého hudba sa dá opísať prívlastkami hlučná, drsná, intenzívna, ale aj atmosferická. Experimentovanie s množstvom zvukov stmeluje priamočiary a nespútaný songwriting speváčky a gitaristky Jessicy Larrabee. S pomocou bubeníka Andyho LaPlanta tvoria výnimočnú zmes meniacich sa rytmov, temných bluesových riffov a melódií.

Dvojica, ktorú kritici nazývajú "The White Stripes v opačnom garde", založila projekt She Keeps Bees v roku 2006. Odvtedy vydali dva albumy a niekoľko EP platní. Pri tvorbe ich najnovšieho počinu Dig On (2011), s ktorým sú momentálne na európskom turné, sa rozhodli opustiť vyčerpávajúcu atmosféru rušného New Yorku a presťahovali sa do zrubu v Catskill Mountains. Výsledkom je viac intímna, no stále energická nahrávka, na ktorej svoj obnažený gitarový sound posunuli do nových rozmerov bez toho, aby ubudlo zo sýtosti celkového zvuku.

Vo svetových médiách majú výborné recenzie ako na albumy, tak aj na živé koncerty. Okrem spomenutých The White Stripes ich prirovnávajú aj k Patti Smith, The Kills či Cat Power, neodškriepiteľný je aj vplyv rannej tvorby PJ Harvey. Napriek lichotivým prirovnaniam však She Keeps Bees zostávajú originálnymi.

Predkapelou budú bratislavskí The Ills, ktorí hrajú hrajú niečo medzi zasneným shoegazeom a melodickým post-rockom. Vydali dve EPčka a album To Wish Impossible Things (2010). Sú povestní vynikajúcimi živými vystúpeniami - dokážu vytvoriť atmosféru, ktorá poslucháča pohltí. Dokázali to nielen na koncertoch na Slovensku, ale aj v Česku, Nemecku a Rakúsku, stihli si taktiež zahrať na festivaloch Wilsonic alebo Creepee Teepee. V súčasnosti na koncertoch hrávajú aj nové, zatiaľ nevydané skladby. V KC Dunaj budú hrať po prvýkrát. 

She Keeps Bees (USA) + The Ills
streda 14. 12. 2011, 20:00
Program:
21:00 – The Ills
22:30 – She Keeps Bees
DJ support pred/medzi/po koncertoch: minois.miel & dformd
Vstupné: 7 eur

She Keeps Bees - Make It Easy

Electro-popová kapela Noisecut síce pre materské povinnosti speváčky Bet-Maj Sepje v súčasnosti nekoncertuje, no ani to jej nebráni stretnúť sa s fanúšikmi a privítať na svete nové CD. Album Háj & lov na podujatí, ktoré sa dá označiť za akýsi "posluchový večierok", odznie v celej svojej dĺžke, na návštevníkov čakajú aj welcome drinky, koláčiky či domáci guláš.

Okrem nového CD sa budú dať od kapely zakúpiť aj nové odznaky a tričká Noisecut. Odkaz od kapely pre zasvätených: "Vstup v poľovníckom odeve je vítaný, rovnako aj umelé kožušiny, čečina a čokoľvek s parohami."

Noisecut: Háj & Lov release party

štvrtok 15. 12. 2011, 20:00
Program:
20:00 - Simon Ekhan (Japonec z Noisecut)
21:00 - počúvanie albumu Háj & Lov
22:00 - DJ Lixx (SIGNAll_FM)
Vstupné: 3 eur

Noisecut feat. Lyrik - Jazda

Wilsonic Club - pravidelná klubová noc gangu združeného okolo značky Wilsonic - tentokrát predstaví tvorbu Martina Krajčíra, ktorý, okrem toho, že je členom vyššie spomenutých The Ills, má vlastný elektronický projekt pod názvom Isobutane. Odznejú jeho IDM tracky z nedávno znovu-vydaného albumu Exchanging, o ktorého reedíciu sa postaral label Exitab, ako aj nové skladby, ktoré Iso pripravuje na nový album.

Štýlovú pestrosť, orientáciu na budúcnosť a kvalitu značky Wilsonic zabezpečia v piatok večer aj Teapot, Barbie Idijot a Tibor Holoda.

Wilsonic Club - Isobutane Live!
piatok 16. 12. 2011, 21:00
Lineup:
Isobutane live
Teapot
Barbie Idijot
Tibor Holoda
Vstupné: 4 eur


Isobutane - O tom ako ťa stále stretávam v snoch aj keď si to už nezaslúžiš

Sobota 17. novembra bude v KC Dunaj patriť world music. V rámci akcie Neve giľa/Nové rómske piesne sa po 19:00 uskutoční koncert a krst skupiny Romka, ktorá reprezentuje tzv. rompop. Podujatie vychádza z etnomuzikologického projektu Jany Belišovej, ktorý sa v nadväznosti na dlhodobý výskum starodávnych piesní (Phurikane giľa) sústreďuje na nové rómske piesne (Neve giľa). Po 21:00 klub ovládnu africké rytmy v podaní zoskupenia Kinky Afro DJs.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytli Michal Lenický z KC Dunaj a Táňa Lehocká za organizátorov koncertu She Keeps Bees.