Metropola Slovenska už 5. februára privíta dvojicu špičkových jazzových saxofonistov. V bratislavskom Ateliéri Babylon sa totiž po prvý raz vo svojej kariére predstaví taliansky virtuóz Michele Polga. Spoločnosť mu bude robiť slovenský hudobník Radovan Tariška.

Michele Polga, taliansky jazzový saxofonista a líder kvarteta, podľa organizátorov koncertu reprezentuje to najlepšie z talianskeho jazzu. Po úspešnom zavŕšení štúdia jazzovej hudby a hry na saxofóne na konzervatóriách v Bologni a v Trente, pokračoval Polga v zdokonaľovaní svojho majstrovstva za oceánom.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Vďaka štipendiu, ktoré sa mu podarilo získať v rámci letných seminárov Veneto Jazz a Siena Jazz, sa mu naskytla možnosť zapísať sa na prestížnu bostonskú Berklee College of Music, kde sa pod vedením Davida Liebmana vypracoval na špičkového jazzového muzikanta. Dosiaľ tak spolupracoval s menami ako Paolo Fresu, Enrico Rava, Wayne Dockery, Carla Bley, Steve Swallow, Maria Schneider, Jeff Gardner, Paul Jeffrey či Rory Stuart.


Radovan Tariška sa hudbe venuje už od svojich piatich rokov. Ako študent žilinského konzervatória sa stal členom big bandu The Slovak Young Swing Generation a neskôr v roku 2002 reprezentoval Slovensko v medzinárodnom projekte talianskeho pianistu Roberta Magrisa - Europlane Orchestra. V tom istom roku získal aj cenu Ladislava Martoníka ako Jazzman roka.

Tariška mal príležitosť zahrať si s významnými menami svetovej hudobnej scény, medzi ktoré patria James Morrison, Oliver Kent, Harry Sokal, Brian Charette, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove a Esstiet Essiet. Okrem iného však pôsobí aj ako člen Gustav Brom Big Bandu či kapely Petra Lipu.


Okrem známych lídrov dvojice jazzových zoskupení sa na scéne objavia aj takí hudobníci ako Birro, Senni, Paoli či Krajňák, Baroš, Hodek a Ševčík. V oboch prípadoch saxofón dopĺňajú klavír, kontrabas a bicie, pričom Tarišku budú na koncerte výnimočne sprevádzať hneď dvaja bubeníci súčasne.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek.

Súvisiaci interpreti: Radovan Tariška