V pondelok 15. apríla začína v Žiline už 23. ročník prestížneho Stredoeurópskeho festivalu koncertného umenia (SFKU), ktorý na Slovensko každoročne prináša výber najvýraznejších talentov v oblasti klasického interpretačného umenia vo veku do 35 rokov.

Od pondelka 15. do soboty 20. apríla si tak milovníci hudby budú môcť vypočuť v priestoroch žilinského Domu umenia Fatra virtuózne umenie 20 mladých umelcov zo 14 krajín Európy za sprievodu 3 orchestrálnych telies (Štátna filharmónia Košice, Štátny komorný orchester Žilina a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu) na 6 večerných koncertoch začínajúcich o siedmej večer. 

"Stredoeurópsky festival koncertného umenia stavia na vitalite, entuziazme a profesionalite mladých umelcov, ktorí stoja na začiatku svojej kariéry a už obstáli v náročnej medzinárodnej konkurencii. Žilinské publikum si už zvyklo na vysoký štandard každého koncertu. My ich tohto roku prekvapíme hneď na úvod festivalu mimoriadnym koncertom, aký Žilina ešte nezažila. Ako hosťa festivalu sme pozvali vynikajúca huslistku Juliu Fischer," hovorí Oľga Smetanová, riaditeľka Hudobného centra, ktoré každoročne SFKU organizuje.

Práve Julia Fischer, len 30-ročná virtuózna umelkyňa zvládajúca na svetovej úrovni hru až na 2 hudobných nástrojoch (husle a klavír), čo je samo o sebe raritou, patrí v súčasnosti k najprominentnejším umelcom na svete. Rodáčka z Nemecka, ktorej matka pochádza z Košíc, prichádza na Slovensko, aby po koncerte v rodných Košiciach vystúpila v rámci SFKU aj pred žilinským publikom. Predvedie sa na mimoriadnom koncerte so Štátnou filharmóniou Košice a dirigentom Danielom Belardinelli v Čajkovského Koncerte pre husle a orchester D dur, op. 35. 


K ďalším zaujímavým zjavom 23. ročníka SFKU patria špičkový koncertný klarinetista Daniel Ottensamer, arménsky violončelista Narek Hakhnazaryan, ktorého sprevádza aura rockovej hviezdy a na všetkých svojich koncertoch žne búrlivé ovácie publika, ruská huslistka Alena Baeva či talentovaná ruská sopranistka Elena Galitskaya. Práve oni budú na festivale aj spolu ďalšími 6 mladými umelcami súťažiť o každoročne udeľovanú Cenu hudobnej kritiky, ktorú prisúdi porota tvorená hudobnými kritikmi a muzikológmi zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska interpretovi s najvýraznejším interpretačným výkonom počas festivalu. Do Žiliny sa vracia aj držiteľ Ceny hudobnej kritiky 2012 – francúzsky saxofonista Alexandre Doisy, ktorý svoje umenie predvedie na záverečnom koncerte festivalu v sobotu 20. apríla.  

Súčasťou festivalu sú aj sprievodné podujatia – v stredu 17. apríla sa študenti a pedagógovia Žilinského konzervatória budú mať možnosť stretnúť na workshope s maďarským gitaristom Andásom Czákim. Unikátnym bude aj experiment Minúta pre počúvanie. Ako hovorí Oľga Smetanová z Hudobného centra: "Minútu pre počúvanie sme pripravili ako pilotný projekt v spolupráci so SAM (Sound and Music) z Londýna. Myslíme si, že vzťah k hudbe začína sústredeným počúvaním. Väčšina dnešnej hudby k nám prichádza ako pozadie a takmer jej nevenujeme pozornosť. Začneme teda od gruntu: budeme spoločne počúvať, necháme sa týmto zážitkom inšpirovať a uvidíme, aké príbehy sa pre nás otvoria."

Redakciu Hudba.sk informovala Stanislava Murínová, PR manažérka festivalu.

Foto: PR Hudobné centrum