Čo pomáha ľuďom v Bratislave, Moskve, Madride, Santiagu, Bostone, či São Paolo udržať si počas pandémie zdravý rozum? V dobe, kedy sme si fyzicky vzdialení viac, než by bolo pekné, prichádza kapela Gonsofus s klipom, ktorý spája ľudí z celého sveta. Zúčastnili sa ho priatelia a fanúšikovia skupiny z 15 krajín a dovoľuje nahliadnuť do ich prežívania počas nekonečných lockdownov.

Po tom, ako skupina Gonsofus na jeseň 2020 vydala pestrofarebný hraný klip k skladbe Doorways v spolupráci profesionálnymi hercami, režisérmi a scénografmi, rozhodla sa vyskúšať aj opačný prístup. Pri klipe k pesničke Slimmer Waves zvolila jednoduchý, ale možno o to pútavejší formát. Po domácky vyrobené video, zložené z úsekov života ľudí, ktorí sa nikdy nestretli, ale predsa ich niečo spája - hľadajú spôsob, ako sa vyrovnať so životom v izolácii.

Kozmopolitná kapela má svoju základňu na Slovensku, no pred pandémiou pravidelne cestovala a koncertovala po celej Európe či v zámorí, vďaka čomu má naozaj medzinárodné publikum. Hudobníci svojich fanúšikov na svojich profiloch na sociálnych sieťach požiadali, aby im poslali krátke videá zobrazujúce, ako sa venujú svojim záľubám a činnostiam, ktoré im pomáhajú udržať si čistú hlavu v tomto podivnom období. Výsledok je plný pozitívnej energie a autentickosti.


Sasha Mamaev: Nechceli sme ľudí zarámovať do našich predstáv

"Je úžasné, koľko úprimnosti a lásky vidno vo videách, ktoré nám ľudia poslali. Verím, že tento klip je iný, než bežné produkcie typu 'poďme všetci tancovať rovnaký tanček'. Každý sme iný a my sme nechceli ľudí zarámovať do našich vlastných predstáv. Individualita a sebavyjadrenie sú v tomto období spôsobom ako sa nezblázniť," vyjadril svoju spokojnosť s výsledkom zakladatel’ a líder kapely, Sasha Mamaev.

"Myslím, že výsledku pomohlo nechať výzvu otvorenú interpretácii. Nepovedali sme, čo presne od fanúšikov očakávame, pretože sme chceli, aby to vychádzalo priamo z nich. V klipe vidno ozajstných ľudí, ich nefalšované emócie a sme nemierne vďační, že poodhalili kúsok svojho sveta. Aj nás to nakoplo k ďalšej kreativite a dodalo potrebnú nádej," dodáva hudobník, spevák a skladateľ.

Gonsofus sú dvaja multiinštrumentalisti, Sasha Mamaev z Ruska (spev, gitara, basa, klávesy, looper) a Gábor Tokár z Maďarska (bicie, perkusie, looper, synthy). Svoje sily spojili v roku 2014 v Bratislave, ale so svojou hudbou už precestovali väčšinu Európy, koncertovali taktiež v Rusku a v Spojených Štátoch.

Pesnička Slimmer Waves je súčasťou najnovšieho albumu Gonsofus s názvom Distant Shores. Práca na ňom prebiehala v štúdiách v Prahe, Bratislave a New Yorku. Album bol vydaný v spolupráci labelov Deadred Records (SK) a Starcastic Records (CZ). O strih nového klipu sa postaral Steven Hughes z Írska.

Vypočujte si celé EP Distant Shores:


Redakciu Hudba.sk za kapelu Gonsofus informoval Sasha Mamaev. Správu, ktorej autorom je Michal Bacigal, sme upravili a doplnili.