Hudobnú cenu medzinárodného festivalu Carpathia po tretíkrát vyhral interpret zo Slovenska. Nový, doma zatiaľ takmer neznámy projekt call me Steve dokázal uspieť v konkurencii 24 interpetov a skupín z 10 európskych krajín. Darilo sa aj ďalším slovenským zástupcom - skupina Good Fancy skončila tretia a Martin Harich to vo finále dotiahol na siedme miesto.

Minulý víkend patril v poľskom meste Rešov (poľsky Rzesów) festivalu Carpathia, ktorého súčasťou je každoročne aj medzinárodná súťaž interpretov pripomínajúca Eurovíziu v malom. V minulosti Grand Prix získali za Slovensko Peter Cmorik a Adam Ďurica, zo susedného Česka sa z výhry tešili Ewa Farna, Marek Ztracený a Jan Bendig.

Tentokrát sa cena spolu s finančnou odmenou 30-tisíc zlotých (približne 7-tisíc eur) opäť vracia na Slovensko. Vyhral ju ambiciózny nový projekt call me Steve mladého speváka, skladateľa a multiinštrumentalistu Laca Rychtárika. Vo svojej tvorbe zaujímavo spája rock a elektroniku, zo známych svetových kapiel asi najviac pripomína štýl kapely Linkin Park. V Poľsku uspel so skladbou Alive s hosťujúcim raperom C.KhiDom. Na pódiu festivalu Carpathia ju odprezentoval bez neho, no zato so skúsenými hudobníkmi na čele s gitaristom Jimim Cimbalom. Na bicie hral Tomi Takács a na basu Tibor Greškovič.

Okrem úspešnej skladby, ktorú si môžete vypočuť nižšie, má call me Steve na konte aj pieseň I Want, najbližšie chystá v spolupráci so speváčkou Linou Mayer novinku Lilly. Viac info o projekte nájdete na stránkach hudba.sk/call-me-steve a na Facebooku.


Na Carpathii sa tento rok darilo aj skupine Good Fancy, ktorá so skladbou Save the Light skončila na peknom treťom mieste. Do finále sa dostal aj Martin Harich, pred jeho bránami ostali ďalší dvaja slovenskí reprezentanti - mladý talent Rasty a speváčka Michaella.

Harich si napriek konečnému siedmemu miestu výlet za hranice užil. "Rešov má veľmi oddychovú atmosféru so všetkým, čo k takému mestu patrí. Chýbalo hádam už iba more. To, čomu som sa fakt smial, bol fakt, že tam nikto nepoznal vyprážaný syr (smiech). Priniesli nám šialenú improvizáciu, ktorá sa podobala na pečené zemiaky poliate roztopenou parenicou. Ale kuchár to nevzdal! Dohodli sme sa, že do budúceho ročníka niečo vymyslí. A my určite tiež, pretože sme strávili pár pekných, slnečných dní plných muziky u našich severných bratov," priblížil atmosféru poľskej akcie.

Text: Hudba.sk (zdroj: Escportal.cz, Music-zone.eu, Soul for Show, Facebook stránka call me Steve)
Foto: Facebook.com/carpathiafestival

Súvisiaci interpreti: call me Steve