Ak ste niekedy boli na koncerte nadžánrovej slovenskej skupiny Longital, poznáte magickú atmosféru, ktorú trojica muzikantov dokáže vytvoriť v zostave s gitarami, slákmi, bicími nástrojmi a klavírom. K triu sa na jeseň pridá energické sláčikové kvarteto, a znovu tak ožije projekt Longital Suita, ktorý vyšiel aj v podobe albumu.

Začiatky projektu siahajú do roku 2015, kedy sa kapela Longital pripravovala na oslavy 15. výročie svojho pôsobenia na hudobnej scéne. Do toho prišla ponuka od festivalu komornej hudby Konvergencie, aby kapela odohrala špeciálny koncert v spojení s klasickým hudobným telesom.

Výsledkom bol zomknutý celok siedmich muzikantských osobností (kapelové trio + sláčikové kvarteto) a pôsobivé nové verzie pesničiek Longitalu v aranžmánoch Slava Solovica. Tie sa po úspešnej festivalovej premiére ocitli aj na rovnomennom albume Longital Suita, ktorý vyšiel začiatkom roka 2016 na značke Slnko Records.


Zostava Shina (spev, basgitara, slák), Dano Salontay (gitary, slák, vokály), Marián Slávka (bicie, piano) a kvarteto v zložení Štefan Filas (husle), Milan Adamec (husle), Slavo Solovic (viola) a Jozef Lupták (violončelo) sa po viacerých pozitívne prijatých koncertoch tentoraz chystá na svoje prvé ucelené turné na Slovensku.

Jesenná šnúra Longital Suita 2018 prinesie slovenským poslucháčom na jeseň živelný hudobný program s rozšíreným repertoárom do piatich slovenských miest. Turné odštartuje 13. októbra v Trnave a bude pokračovať postupne v Košiciach, Žiline, Bratislave a Banskej Bystrici. Turné, ktoré prinesie koncertný program na pomedzí art-rocku a súčasnej vážnej hudby, z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Recenzia: Longital Suita: Vášeň, profesionalita a impulzívny tanec rocku a vážnej hudby

Turné Longital Suita 2018:

13. 10. - Trnava, Malý Berlín
14. 10. - Košice, Kasárne/Kulturpark
15. 10. - Žilina, Bábkové divadlo
19. 10. - Bratislava, Nová Cvernovka
20. 10. - Banská Bystrica, Záhrada (súčasť festivalu Barbakan)

Vypočujte si album Longital Suita na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Longital