V druhom vydaní našich tipov na zaujímavú nezávislú hudbu sa medzi známe mená ako Peaking Lights, Grizzly Bear či Ty Segall dostala aj prvotina od írskej pesničkárky Karen Sheridan alias Slow Skies. Jej debut je dôkazom, že folk zo "zeleného ostrova" má na hudobnej scéne stále svoje nezameniteľné miesto.

Dvojicu Peaking Lights asi nie je potrebné znalcom nezávislej scény predstavovať. Schizofrenická temno-veselá hudba manželov Indry Dunis a Aarona Coyesa je natoľko špecifická, že si ich ťažko s niekym zmýliť. Za sebou majú tri regulárne albumy u rôznych vydavateľstiev. Ku mne sa dostali albumom 936, ktorý patril medzi to najlepšie, čo vlani vyšlo. Začiatkom leta im u Mexican Summer vylisovali tretie LP Lucifer, z ktorého je tu nové video ku skladbe Dreambeat.

Peaking Lights - Lucifer

Brooklynsku bandu Grizzly Bear si pripomíname hlavne z dôvodu, že im na budúci týždeň, teda presnejšie 18. septembra, vychádza už štvrtá štúdiovka s názvom Shields. Fanúšikovia tejto kapely ju však už určite počuli, kedže začiatkom mesiaca unikla na internet. Indie-rocková formácia pod vedením Edwarda Drostea vznikla v roku 2004 a už o dva roky neskôr sa jej ako jednej z mála neelektronických kapiel podarilo podpísať kontrakt s Warp Records.

Grizzly Bear - Sleeping Ute
  
Kapela DIIV vznikla vlani ako sólový projekt gitaristu zo surf-rockových Beach Fossils, Zacharyho Cole Smitha. Na pomoc si zavolal svojho priateľa z detstva Andrewa Baileyho, Davina Ruben Perza a Colbyho Hewitta, bývalého bubeníka z ďalšej skvelej kapely Smith Westerns. Ich hudba je výrazne ovplyvnená psychedelickým rockom, krautrockom, Nirvanou, ale aj world music. V júni im vyšiel u vydavateľstva Captured Tracks výborný album Oshin, ktorému ešte v máji predchádzal singel Geist. Vy si môžete pozrieť, ale hlavne vypočuť ich čerstvé video ku skladbe Doused.

DIIV - Doused

Ty Segall je spevák a multiinštrumentalista, ktorý už hral v toľkých undergroundových kapelách, že by mu bola slovenská scéna malá. Momentálne sa ale prevažne venuje svojmu sólovému projektu Ty Segall Band, spoločne so Shaydenom Sartinom a Emily Rose. Jeho najnovší album Twins, ktorého vydanie je naplánované na október tohto roku na labeli Drag City, má byť plný špinavých lo-fi gitár a temných textov. Ako ochutnávku z neho nám ponúka singel The Hill.

Ty Segall - The Hill

Vlastne ani neviem, či sa Karen Sheridan alias Slow Skies hodí do tejto rubriky, ale táto folkáčka z Dublinu ma tak uchvátila, že o tom ani nebudem premýšlať a s touto jednoduchou krásou sa musím podeliť. EPčko Silhouettes, na ktorom doslova počuť írsku prírodu, nahrávala s producentom Conalom Herronom. Nahrávka vyšla na jar pod ich vlastnou značkou Sleeping Giants Records. Vypočuť a kúpiť si ju môžete na stránke slowskies.bandcamp.com. Nový videoklip k piesni Across The Sea je vonku od 6. septembra.

Slow Skies - Across The Sea

Týždenný prehľad noviniek na indie scéne vychádza vždy v piatok o polnoci. Ak máte radi nezávislú hudbu a chcete pravidelne alebo občas prispievať svojimi tipmi, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miro Gazsó
Foto: Facebook.com/slowskies