Vydanie očakávaného albumu skupiny Billy Barman už niekoľko týždňov sprevádza množstvo nejasností a fám. Už počas októbra sa objavili rôzne špekulácie o tom, či vôbec niekedy vyjde. Vyvrcholili zverejnením videa, v ktorom známe osobnosti slovenskej scény vyjadrujú svoju skepsu v súvislosti s touto kedysi nádejnou kapelou.

Kompromitujúce video, ktoré od minulého týždňa koluje na sociálnych sieťach, napokon kapelu donútilo k tomu, aby prestala zahmlievať a zverejnila názov albumu aj nový singel Traja. Najskôr si však pozrite spomínané video, ktoré údajne vypustil do sveta anonymný nešťastný, a zrejme už bývalý fanúšik skupiny, ktorý tvrdí, že kapela tento rok nový album vydať nestihne.

Vo videu kapelu s dvoma obrovskými egami na čele - Jurajom Podmanickým a Jozefom Vrábelom - ohovárajú ľudia ako Michal Kaščák z Pohody, Dominika a Ego z rannej šou Rádia_FM, Hafner (Vlavo), Lasky z Pary, Adela Banášová, Ivica Sláviková, Yxo z Hexu, organizátor Grape festivalu Ján Trstenský, Podmanického suseda či Pavol Maruščák z Pavian Records, pričom niektorí z nich spomínajú aj rozpad skupiny.


Frontmani skupiny sa po zverejnení videa spravodlivo nasrdili a prelomili mlčanie okolo novej štúdiovky. Prostredníctvom svojho manažéra popierajú fámy, že skupine hrozí rozpad. Nasledovník debutovej platne Noční jazdci (2010) je už pripravený na vydanie a avizované krsty v Košiciach a Bratislave sa naozaj uskutočnia.

"Ubezpečujem všetkých fanúšikov, že vydanie aj obidva krsty albumov sa uskutočnia podľa plánu. Skupina Billy Barman vystúpi na oboch ohlásených koncertoch aj na špeciálnej predpremiére krstov 16. novembra v púchovskom Queen's Pube," odkazuje fanúšikom manažér Miloš Oríšek. Krsty albumu sa budú konať 26. novembra v bratislavskom MMC a 29. novembra v košických Kasárňach/Kulturparku. O tom, kto platňu pokrstí, zatiaľ kapela i manažment mlčí. Na bratislavský krst však údajne pre fanúšikov chystajú prekvapenie.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Billy Barman pod nátlakom konečne prezradili aj skutočný názov pripravovaného albumu. Namiesto ohláseného pracovného názvu "Hlúposť, lenivosť a chlast" bude niesť druhá štúdiovka barmanov názov Modrý jazyk. V pondelok ráno vo vysielaní Rádia_FM zaznel v premiére aj nový singel zo spomínaného albumu. Skladbu s názvom Traja prišiel predstaviť osobne Juraj Podmanický, čím definitívne vyvrátil špekulácie o tom, že sa dlhodobo nenachádza na Slovensku.

Nový singel barmani po prvýkrát naživo odohrali v nedeľu 10. novembra rámci cyklu koncertov Hudba mesta v bratislavskom Pentagone (ukážka). Išlo o ich prvé verejné vystúpenie od koncertu na nultom ročníku hudobného festivalu architektov Manifest, ktorý uprostred štvrtej pesničky rozohnala polícia pre rušenie nočného pokoja. Ako chalani informovali, Hudba mesta s ich pesničkou Traja bude mať premiéru 24. novembra, teda dva dni pred avizovaným bratislavským krstom.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show.

Foto: Braňo Šimončík

Súvisiaci interpreti: Billy Barman