Írska kapela U2 je na hudobnej scéne už viac ako štyridsať rokov a vydala štrnásť štúdiových albumov, pričom ten posledný Songs of Experience vyšiel pred rokom. Teraz počas záverečného koncertu turné Experience + Innocence Bono prekvapil fanúšikov vyjadrením, že odchádzajú.

"Už dlhý čas sme na cestách, len 40 rokov, a posledné štyri roky boli pre nás niečím veľmi výnimočným. Teraz odchádzame," povedal Bono Vox počas utorkového koncertu v Berlíne, kde zakončili svoju Experience + Innocence Tour.

Jeho slová by nateraz mali znamenať len toľko, že si dávajú chvíľu prestávku s koncertovaním a doprajú si oddych. Napokon ich posledná šnúra sa začala v máji a stihli odohrať 60 koncertov v severnej Amerike a v Európe.


Oslava albumov Boy aj Achtung Baby

Frontman kapely U2 tiež povedal, že každý ich posledný koncert turné, od čias turné Vertigo (2005-2006), sprevádza masová panika, či kapela končí. "Priznám sa, že toto je po prvýkrát, čo sa celá panika aspoň zdala byť vierohodná," vysvetlili U2 na sociálnej sieti, pričom oznámili, že plánujú niečo urobiť ešte pri príležitosti 40. výročia albumu Boy (1980) a 30. výročia albumu Achtung Baby (1991) alebo novú nahrávku. "U2 nebudú sedieť a nebudú sa rozpadať a majú pred sebou ešte dosť rokov, aby spravili viacero koncertov," vyhlásili rozhodne U2.    

Jednou zo zastávok tohtoročného turné bol aj ich domovský Dublin. Po 25 rokoch oprášili skladbu Dirty Day, pričom Bono publiku prezradil, že skladba je o vzťahu s ich otcami, ktorí vyrastali v Dubline. "U2 bola naša cesta, ako vystúpiť z ich tieňa," povedal Bono. "Náš spôsob, ako povedať našim otcom 'Nie som ako ty,'" dodal spevák. 


Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: NME.com)
Foto: Mohegan Sun

Súvisiaci interpreti: U2