Slovenský hudobný producent, zvukár a grafický dizajnér Lukáš Klinec alias Breathe the Vapor sa v tvorbe neobmedzuje len na vlastný projekt. Podieľa sa aj na filmových projektoch, ku ktorým sa prvotne dostal skrz školu. Pre filmový projekt Selfmotion vytvoril dve pôsobivé skladby. Na titulnej piesni spolupracoval aj s producentom a spevákom NaiKavolsom (Kristián Mikulovský), ktorý ju svojím éterickým vokálom posunul na novú úroveň.

Krátky tanečný film Selfmotion je dielom študentov Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne. Snímok bez slov je plný tanca a vyobrazuje Lindu (Lus Juklová) ako hlavnú postavu/tanečníčku filmu, ktorá sa stretáva s určitými predsudkami, strachmi a pred niečím neustále uteká. Snaží sa nájsť svoje miesto v spoločnosti, pričom si prechádza ťažkým obdobím. Jej úlohou je nájsť odhodlanie a uvedomiť si, že strach z niečoho neznámeho a odlišného je zbytočný. Musí mu čeliť a odhaliť, pred čím vlastne celý čas uteká.

Film Selfmotion tento rok vyhral filmové festivalové ocenenia v kategóriách: najlepší experimentálny film (Prague International Film Awards, 2023), najlepší slovenský film (Košice International Film Festival, 2023) a najlepší film (Budapest Movie Awards (2023).

Na filme sa podieľalo množstvo talentovaných umelcov a známych mien ako sú Jimmy Pé, Young Aesthete, Breathe the Vapor, Jana Zubaj a Lukáš Zubaj. Pre snímku vytvorila väčšina autorov originálnu hudbu, okrem Jimmyho Pé, ktorý udelil súhlas použiť staršiu skladbu. Skladby sú žánrovo pestré a prenášajú diváka rôznymi emočnými situáciami hlavnej postavy. Hudba spolu s tancom nesú príbeh dopredu a sú hlavnými rozprávačmi deja.

Titulná skladba Selfmotion skúma témy integrácie do spoločnosti, spájania ľudí, priateľstva, hľadania samého seba a cesty za stratou. "Hudobne som sa inšpiroval albumom Anima Thoma Yorkea, producentom deadmau5-om a vizuálne televíznym seriálom Euphoria. Snažil som sa vytvoriť dynamický a emocionálne rezonujúci zvuk," hovorí Lukáš Klinec.

Skladbu naspieval NaiKavols, ktorého vokál vytvárajú výrazný kontrast k silne elektronickému zvuku. "Dlhý čas som rozmýšľal nad vokalistkou a hľadal som, kto naspieva ústrednú skladbu filmu. Pýtal som sa aj NaiKavolsa, či by o nejakej vedel, ale nakoniec mi napadlo, že prečo som sa celý čas nespýtal samotného Kristiána. Som rád, že to prijal. Bolo to správne rozhodnutie, ktoré dodalo skladbe ľudský element, ktorý si žiadala," dodáva Lukáš.

Soundtrack filmu Selfmotion si môžete vypočuť na Bandcampe a na všetkých streamovacích platformách.

Redakciu Hudba.sk informoval Lukáš Klinec. Správu sme upravili.