V Londýne v pondelok vo veku 46 rokov zomrela speváčka írskej kapely The Cranberries Dolores O'Riordan. O smutnej správe informovala jej hovorkyňa Lindsey Holmes. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

"Speváčka írskej kapely The Cranberries bola v Londýne na krátkom nahrávaní. Žiadne ďalšie podrobnosti zatiaľ nie sú k dispozícii. Rodinní príslušníci sú touto správou zdrvení a požiadali v týchto veľmi ťažkých časoch o súkromie," uviedla hovorkyňa speváčky pre britské médiá a tlačové agentúry.

Londýnska Metropolitná polícia oznámila, že jej príslušníkov zavolali v pondelok krátko po 9:00 do hotela Hilton na ulici Park Lane v centre Londýna, kde našli mŕtvu štyridsiatničku. Polícia uviedla, že úmrtie Dolores O'Riordan pokladá za "neobjasnené" a vyšetruje ho.

Skupina v roku 2017 zrušila pre zdravotné problémy frontmanky časť svojho turné. Podľa informácií, ktoré vtedy manažment zverejnil na domovskej stránke skupiny, boli dôvodom problémy s chrbticou. Podľa medializovaných informácií tiež dlhodobo trpela bipolárnou poruchou.


Zažiarili v 90. rokoch, na Slovensko prišli až po comebacku

Skupina The Cranberries vznikla pod neskôr pozmeneným názvom The Cranberry Saw Us v roku 1989 v írskom meste Limerick. Pôvodne bol na jej čele spevák Niall Quinn, ten však odišiel po necelom roku fungovania kapely a vďaka inzerátu sa stala novou frontmankou vtedy len 19-ročná O'Riordan.

Po tejto zásadnej zmene si kapela čoskoro podmanila poslucháčov nielen na Britských ostrovoch, ale aj na starom kontinente a v USA. Kapela sa triumfu na medzinárodnej scéne dočkala už vďaka debutovému albumu Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (1993). Tvorbu kapely charakterizovala originálna zmes rocku a popu s príchuťou post-punku, najmä však vynikala vďaka charakteristickému vokálnemu prejavu frontmanky, v ktorom bol evidentný vplyv írskeho folklóru.


Kapela sa po mimoriadne úspešných desiatich rokoch a piatich vydaných albumoch v roku 2003 rozpadla a jej členovia sa následne venovali vlastným sólovým projektom. Opätovne sa však dali dohromady v roku 2009 a o dva roky neskôr nahrali svoj šiesty štúdiový album Roses. V rámci koncertného turné k tejto nahrávke s názvom Roses Tour 2012 sa Cranberries zastavili aj v Bratislave, kde 13. októbra 2012 odohrali skvelý koncert v Incheba Expo Aréne (reportáž). V susednom Česku vystúpili v rámci hudobného festivalu Colours of Ostrava už v roku 2010.

Vlani vydali The Cranberries svoj posledný akustický album Something Else, s ktorým mali opäť absolvovať turné po Európe i severnej Amerike. Väčšinu koncertov však zrušili, pričom dôvodom mali byť spomínané speváčkine problémy s chrbticou. Medzi najznámejšie skladby kapely patria Zombie, Dreams, Salvation, Linger, Animal Instinct, Ode to My Family, Just My Imagination, I Can't Be With You či Free To Decide. Pripomeňte si niektoré z nich.


Na jej úmrtie reagovali umelci aj írsky prezident

Speváčkini kolegovia z kapely The Cranberries - Noel Hogan, Mike Hogan a Fergus Lawler - na Twitteri napísali: "Dolores O'Riordan bola výnimočný talent a cítime sa poctení, že sme boli súčasťou jej života."

Írsky prezident Michael D. Higgins vo vyhlásení uviedol, že smrť umelkyne je pre írsku umeleckú obec "veľkou stratou". Dolores O'Riordan a Cranberries podľa neho "obrovský vplyv na rockovú a popovú hudbu v Írsku a vo svete. S láskou si spomínam, ako ma so speváčkou a so skupinou zoznámil už zosnulý politik z Limericku Jim Kemmy".

Írsky spevák Hozier napísal, že nikdy nezabudne na to, keď prvýkrát počul hlas Dolores. "Úplne spochybnila, ako by mal znieť hlas v rocku. Nikdy predtým som nikoho nepočul takto využívať svoj nástroj. Som šokovaný a zarmútený správou, že zomrela. V myšlienkach som s jej rodinou."

Anglická skupina Duran Duran napísala: "Sme zdrvení správou o smrti Dolores O'Riordan. V tomto ťažkom období sme v myšlienkach s jej rodinou." 
Speváčka a bývalý manažér kapely Duran Duran, Don Burton, sa vzali v roku 1994 a mali spolu tri deti. V roku 2014 sa rozviedli.

Zdroj: TASR + SITA (bbc.com)
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: The Cranberries