"Aj zlé rozhodnutie je lepšie ako žiadne," spievajú Korben Dallas a Aneta Langerová. Že to myslia vážne potvrdili hneď dvoma (dobrými!) rozhodnutiami - vyrážajú spolu na turné a nahrávajú spoločné EP. Na úvodnom singli Rozhodnutia sa Langerová aj bratislavská formácia predstavujú v novej polohe.

"Chlapci sa ma opýtali, či viem spievať po slovensky a či viem rapovať. Po úvodnom šoku sa ukázalo, že to ide," hovorí Aneta Langerová. "Z tejto pesničky ide čistá radosť, pri jej nahrávaní sme sa veľmi zabavili," hovorí Juraj Benetin, frontman kapely Korben Dallas.

"Každá z našich nových spoločných pesničiek je úplne iná - niektoré sú veselé, niektoré vážne, niektoré sú v češtine, iné po slovensky, sú tam duetá aj skladby, kde spieva iba jeden z nás. Ale všetky ich spája snaha nájsť jedinečný spoločný výraz, ktorý sa bude líšiť od toho, čo robíme každý samostatne," dodáva Benetin.

Treba povedať, že sa im to v prípade piesne Rozhodnutia naozaj podarilo. V diskografii Anety Langerovej určite nič podobné nenájdete a aj pri veľkej pestrosti, ktorou oplýva tvorba Korben Dallas, by ste naprieč ich šiestimi albumami takto originálne vystavanú pesničku hľadali márne. Prekvapí najmä ambientný bridge, ktorý nečakane a veľmi neobvykle prichádza už v prvej polovici skladby. Ktovie, či to bolo zámerom, no silné slová z úst Anety Langerovej v tejto časti až moc dobre vystihujú "blbú náladu" na Slovensku pred blížiacimi sa voľbami. Celkovo skladbu zdobí výborný text, pod ktorým je tradične podpísaný basgitarista Lukáš Fila.


Ľahkosť a prirodzenosť v hudbe aj klipe

Hudba k novinke Rozhodnutia, ktorú môžete počúvať aj na všetkých známych streamovacích službách, vznikala v prešovskom štúdiu Experientia. Produkoval, zaznamenal a mixoval ju gitarista Korben Dallas Ľuboslav Petruška (tiež Chiki Liki Tu-a). "Cieľom bolo neobmedzovať sa žiadnymi zaužívanými rutinami, nahrávanie si vyslovene užiť a pritom čo najvernejšie zachytiť živosť daného momentu a interakcie medzi hudobníkmi s ľahkosťou, akú zažívame pri hraní na koncertoch. Za seba môžem s nadšením povedať, že sa to úplne podarilo," hovorí Petruška.

V súčasnosti sú dokončené tri skladby, koncom januára sa hudobníci opäť stretávajú na sústredení v Prešove, kde dokončia zvyšok materiálu. S Langerovou pocestuje na východ Slovenska aj violončelistka a pesničkárka Dorota Barová, ktorá hrá v jej kapele a pôsobí s členmi Korben Dallas vo formácii Tugriki.

Aneta Langerová a Korben Dallas Zdroj: Helena KadlčíkováFoto: Helena Kadlčíková

Videoklip Rozhodnutia vznikal pri nahrávaní spevov v štúdiu Cobra Sound v Rusovciach pri Bratislave. "Keď sme skončili s nahrávaním, povedali sme si, že zavezieme Ľuba na vlak do Prešova a cestou natočíme klip. Nastúpili sme s chlapcami do auta, moja dvorná fotografka Helena Kadlčíková si sadla na miesto závozníka a keď sme o dvadsať minút neskôr zastali na bratislavskej Hlavnej stanici, základ klipu bol hotový," hovorí Aneta Langerová.

Cestou naspäť do štúdia si speváčka spolu s Benetinom ešte zatancovali na parkovisku, tanečnou vsuvkou prispel aj bubeník Ozo Guttler. Napokon pribudlo ešte niekoľko záberov z Prahy a podklady boli kompletné. Aj konečný tvar klipu je výsledkom česko-slovenskej spolupráce: spracovanie materiálu si zobral na starosť slovenský filmár Lukáš Kodoň, strih robil Martin Štiavnický.

Fyzická podoba EP iba na koncertoch

Druhým singlom z EP Korben Dallas a Anety Langerovej bude pesnička Konečne. Celá nahrávka bude zverejnená pred začiatkom spoločného turné a bude dostupná v digitálnej distribúcii Supraphonu. Fyzický nosič vyjde len v limitovanej edícii a predávať sa bude iba na koncertoch.

Koncertný program na turné bude zložený z troch častí - okrem spoločného materiálu zahrajú Korben Dallas aj Langerová so svojou skupinou vlastné skladby. Ako hosť sa na koncertoch predstaví aj Dorota Barová. Vstupenky na slovenské koncerty turné sa predávajú na Predpredaj.sk. Všetky informácie o turné a predpredaji českých koncertov nájdete na Langerovaaneta.cz.

Aneta Langerová & Korben Dallas – Turné 2020:

24. 3. - Olomouc, S-klub
25. 3. - Ostrava, Akord
26. 3. - Brno, Sono Centrum
27. 3. - Pardubice, Žlutý pes
28. 3. - Praha, Palác Akropolis

3. 4. - Trenčín, Piano club
4. 4. - Banská Bystrica, Robotnícky dom
5. 4. - Košice, Tabačka
7. 4. - Žilina, Mestské divadlo
8. 4. - Bratislava, Majestic Music Club

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol manažér skupiny Korben Dallas Matúš Németh. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Tomáš Benedikovič

Súvisiaci interpreti: Korben Dallas