Islandská post-rocková formácia Sigur Rós v septembri zavíta do Poľska a Rakúska. Na festivale Sacrum Profanum v Krakove vystúpi spoločne so sláčikovým kvartetom Kronos Quartet hneď dvakrát a to 16. a 17. septembra. Predpredaj vstupeniek na ich koncerty v hale Arcelor Mittal odštartuje 1. marca. Vystúpenie vo Viedni je naplánované na 4. septembra, dejiskom ich koncertu bude Arena.

Okrem Poľska a Rakúska zavítajú Sigur Rós aj do Japonska na festival Summer Sonic (18./19. augusta), do Švajčiarska na Winterthur music festival (25. augusta), do Talianska na Perfect Days festival vo Verone (2. septembra) a do Veľkej Británie, kde vystúpia na Bestivale (9. septembra). Na turné by skupina mala predstaviť už aj materiál z pripravovaného albumu, ktorého vydanie plánuje na druhú polovicu tohto roka.

Sigur Rós združení okolo frontmana Jóna "Jónsiho" Birgissona sa na scéne pohybujú od roku 1994. Na konte majú päť štúdiových albumov - Von (1997), Ágaeis byrjun (1999), ( ) (2002), Takk... (2005), Med Sud I Eyrum Vid Spilum Endalaust (2008). V roku 2007 vyšiel hudobný film Heima, ktorý zachytáva unikátne turné skupiny po Islande od jeho najodľahlejších kútov až po veľké vyvrcholenie v hlavnom meste Rejkjavík.

Zatiaľ poslednou vydanou nahrávkou Sigur Rós je live album Inni (2011), ktorý zachytáva dve vystúpenia skupiny v londýnskom Alexandra Palace z konca jej celosvetového turné v roku 2008. 

Sigur Rós - Popplagid (z filmu Heima, 2007)

Sigur Rós - Hafsól (z DVD Inni, 2011)
 Informácie zverejnili webové stránky sacrumprofanum.com a sigur-ros.co.uk.

Zdroj: SITA
Foto: Sigur-ros.co.uk

Súvisiaci interpreti: Sigur Rós