Pianista, skladateľ a autor hudby k sérii filmov ako Samba či Nepodplatiteľní sa dva a pol roka po predchádzajúcom vypredanom koncerte opäť predstaví v Prahe. 8. novembra v Kongresovom centre okrem iného predstaví najnovší album s názvom Elements, ktorý vyšiel na jeseň minulého roka.

Album spočiatku vznikal ako pocta Einaudiho veľkému učiteľovi, skladateľovi Lucianovi Berimu. Po dvoch rokoch napokon vznikla kolekcia dvanástich skladieb nahraná s ďalšími hudobníkmi, inšpirovaná klasickými prvkami zem, vietor, oheň, voda, ale napríklad aj duchovnými elementmi maliara Vasilija Kandinského.


Ludovico Einaudi, ktorý sa narodil v roku 1955 v Turíne ako vnuk prvého povojnového prezidenta Talianska a syn majiteľa jedného z vtedajších najväčších nakladateľstiev, býva vďaka svojej zasnenej, melodickej a magickej klavírnej hudbe zaraďovaný k minimalistickým skladateľom, aj keď sám sa tak neoznačuje. Počas viac ako dvadsiatich rokov vydal niekoľko albumov, ktoré sa dostali na vrchol klasických rebríčkov.

Vypredáva najprestížnejšie koncertné sály po celom svete (napríklad La Scala, Barbican alebo Royal Albert Hall), je známy ako skladateľ filmovej hudby (viac ako 20 snímok, napríklad televízny film Doktor Živago), za ktorú získal niekoľko ocenení. Vo svojom diele Alchymická spája prvky klasiky, ambientnej elektroniky, soft rocku aj world music. 

Svojím prístupom posunul hranice žánra a stal sa jedným z najobľúbenejších súčasných skladateľov. Niektoré jeho skladby zazneli aj v reklamách (napríklad Sony), dokumentoch (napríklad o futbalistovi Ryanovi Giggsovi) alebo v seriáloch ako napríklad Top Gear.


Po oceňovanom albume In a Time Lapse z roku 2013, s ktorým sa tiež naposledy predstavil v Prahe, vydal dva ďalšie. Taranta Project (vychádzajúci z turné s ďalšími hudobníkmi - tureckým DJom Mercanom Dedem, gréckou speváčkou Savinou Yannatou, malijským hráčom na koru Ballakom Sissoko, gitaristom Justinom Adamsom a gambijským griotským hudobníkom Juldehom Camaraom), a najnovší Elements, ktorý bude tvoriť základ tohtoročného vystúpenia.

"Album vychádza z mojej túžby začať znovu, vydať sa na inú cestu ako doteraz. Videl som pred sebou nové horizonty, ktoré som chcel už dlho preskúmať - tvorbu mýtov, periodickú tabuľku prvkov, Euklidovu geometriu, spisy Kandinského, podstatu zvuku, farieb, stonky trávy na lúke, tvar krajiny. Dlhé mesiace som sa zdanlivo chaoticky pohyboval medzi týmito obrazmi a myšlienkami, až sa postupne všetko spojilo do jedného celku. Výsledkom je album Elements. Keby to nebola hudba, bola by to myšlienková mapa," hovorí autor. Album sa skladá z dvanástich častí, znie na ňom klavír, sláčiky, perkusie, gitara a elektronika.

Vypočujte si celý album Elements na Deezeri: 

  
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Jiří Sedlák z agentúry Charm Music. Viac sa dozviete na stránkach www.charm-music.cz ,www.ludovicoeinaudi.com alebo www.facebook.com/ludovicoeinaudi.


Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Ludovico Einaudi