V ďalšej časti nášho nového "karanténneho" projektu vám spestrí čas líder kapely Zoči Voči Michal Žitňanský. Naučte sa hrať jednu z najpopulárnejších skladieb tejto nitrianskej skupiny, ktorá vás na chvíľu vtiahne atmosférou do stovežatej Prahy.

Jedna z najvýraznejších súčasných kapiel z Nitry hrá zmes rocku, pop punku a melodického metalcoru. Zoči Voči však majú na konte aj niekoľko pomalších pop-rockových skladieb, ktoré sa tešia veľkej obľube. Pieseň Nad Prahou z albumu Milovaní - Nenávidení (2013) je jednou z nich a hoci k nej skupina nenakrútila videoklip a nedočkala sa ani podpory veľkých médií, medzi fanúšikmi je veľmi obľúbená a už onedlho prekročí hranicu štyroch miliónov prehratí na Youtube.

Pozrite si text a akordy piesne


Z toho, že táto ani ďalšie melodické skladby so silnými refrénmi ako napríklad Klamem, 3:00 alebo Chlapi neplačú si nenašli cestu do slovenských rádií, si spevák a gitarista Michal Žitňanský veľkú hlavu nerobí. Svoju hudbu vďaka internetu a sociálnym sieťam nemajú problém dostať k svojim fanúšikom. Ani v prípade piesne Nad Prahou preto nepochyboval o tom, že si svojich poslucháčov nájde. "Úspech skladby som čakal. Veľmi sa mi páčil jej refrén, hudobne aj textovo. Keď som dostal prvý master skladby, bol som nadšený a veľmi pyšný na to, ako sa to podarilo. Ale do rádií je veľmi ťažké čokoľvek pretlačiť. Oni nemajú o nás záujem. No ja som spokojný."

Kapela na skladbe spolupracovala s Anetou Hollandrovou (za slobodna Aneta Galisová), ktorá sa zviditeľnila v roku 2009 v Česko Slovenskej SuperStar. "Je to duet dvoch zamilovaných. Ale náš vzťah s Anetou by som skôr opísal: sestra a uderený brat. Spolupráca vznikla veľmi prirodzene, keďže v tom období sme spolu hrali na turné. S úsmevom a rád spomínam na deň, keď sme išli s Anetou nahrávať spevy do štúdia. Bolo to po veľmi ťažkom víkende, no ona to naspievala celé na prvýkrát s takým feelingom, že nám všetkým spadla sánka."


Zoči Voči sú na scéne od roku 2004. Hoci sa nemohli spoľahnúť na podporu rádií a televízií, rýchlo sa stali jednou z najúspešnejších mladých kapiel na Slovensku. Z predskokanov kapiel ako Inekafe, Horkýže Slíže či Polemic sa za niekoľko rokov vypracovali na headlinerov menších slovenských festivalov a niekoľkokrát si zahrali aj na Topfeste a ďalších veľkých podujatiach.

Rastúca popularita však so sebou prináša aj kritiku. "V roku 2010 sme vďaka skladbe Stratený zažili rýchly nárast popularity a získali sme tisícky nových fanúšikov, úspech nám však priniesol aj veľa kritiky. Nikto z nás hudbu dovtedy neštudoval, boli sme v podstate amatéri - samoukovia. Takže táto kritika, že sme slabí a podobne, nás donútila prihlásiť sa na štúdium hudobných nástrojov a spevu. Začali sme to brať vážnejšie," spomína Michal na začiatky kapely.

Koronavírusová kríza zastihla kapelu počas turné S tebou idem ďalej tour (po 10-tich rokoch), ktoré okamžite prerušili. Len pred pár dňami pritom oznámili nové termíny zrušených koncertov:

23. 10. - Žilina
24. 10. - Trnava
29. 10. - Prešov
30. 10. - Humenné
31. 10. - Košice
6. 11. - Bratislava
7. 11. - Nitra

V ďalšom pokračovaní projektu Do leta to dáme! vás jednu zo svojich skladieb naučí Peter Cmorik. Tipnete si, ktorá to bude?

Pozrite si prvé vydanie:

Zuzana Smatanová vás naučí hrať hit Dnes sa mi nechce nič

Autor: Roman Kubovics
Foto: screenshot

Súvisiaci interpreti: Zoči Voči