Spevák Max Jason Mai, ktorý bude reprezentovať Slovensko v súťaži Eurovision Song Contest 2012, je už niekoľko dní v Azerbajdžane. Ešte pred odletom šéfka jeho výpravy uviedla, že sa tam bude cítiť ako v rozprávke Tisíc a jednej noci. Krátko po príchode ho však čakajú aj náročné skúšky, prvú z nich absolvuje už v stredu.

"Zlaté príbory a poháre budú každodennou samozrejmosťou. Rovnako nám bolo povedané, že hostesovia budú k dispozícii 26 hodín denne," uviedla v piatok na poslednom stretnutí s novinármi Jana Majorová, šéfka slovenskej výpravy v Baku.

Max Jason Mai so svojím tímom do Azerbajdžanu odcestoval v nedeľu. Spolu so svojimi spoluhráčmi z kapely sa podľa svojich slov najviac tešili na veľký hotelový bazén, keďže sú podľa jeho slov stále deťmi. Slovenského reprezentanta však okrem luxusu čaká aj množstvo rozhovorov pre lokálne televízie a magazíny, a tiež veľa driny okolo príprav semifinálového vystúpenia.

"Samozrejme máme už aj termíny skúšok a pomaly si uvedomujeme našu zodpovednosť. Stále si však podvedome pripomínam, aby som sa z toho neposral," priznal hudobník, ktorý bude priamo na mieste na svojom vystúpení pracovať do poslednej chvíle. "Sústredíme sa na hudbu, pódiovú prezentáciu, vizualizácie... Zatiaľ sme na tom pracovali iba v skúšobni, s choreografom, dizajnérkou a ostatnými ľuďmi z nášho tímu, no čakáme hlavne na samotné vystúpenie a na to, ako to predvedieme svetu," spresnil.

O návrhy oblečenia pre 23-ročného Maxa Jasona Maia a jeho kapelu sa postarala módna návrhárka Andrea Paldan. "Max je veľmi náročný klient. Má svoju predstavu o veciach, ktoré si na seba oblečie, no dá sa s ním diskutovať. Kostýmy budú ladené do čiernej, keďže ide o rock'n'roll. Bude to temné a zaujímavé," prezradila Paldan.

Ako sme už informovali, spevák sa v Azerbajdžane pokúsi zaujať aj amuletmi so svojou vlastnou krvou a špeciálnu digitálnu podpisovú kartu. V rámci svojej propagácie na domácom trhu sa stal aj predlohou maňušky, ktorá sa dostane do predaja ako súčasť známeho nealkoholického nápoja. Výťažok z predaja bude venovaný na charitatívne účely. "Charita je pre mňa samozrejmá vec, o ktorej ale hovoriť nepotrebujem. Veľmi rád však takéto veci podporujem," uviedol spevák.

Program slovenskej výpravy na Eurosongu

Prvá oficiálna skúška v rámci ESC 2012 čaká na Maxa Jasona Maia už v stredu 16. mája. Národné poroty hodnotia piesne už na generálkových koncertoch deň pred samotným semifinále, podľa ktorého hlasujú diváci pri obrazovkách. Výsledná známka, ktorá zaručuje postup do finále, je potom súčtom hodnotenia národných porôt a televíznych divákov.

Podľa slov Jany Majorovej sa tiež intenzívne pracuje i na tom, aby sa vo štvrtok 17. mája uskutočnil v Baku slovenský večer. Ten by sa mal konať pod záštitou slovenského veľvyslanca v Rusku, Jozefa Migaša.

V dvoch semifinálových kolách 22. a 24. mája bude súťažiť o postup 37 krajín, slovenský zástupca vystúpi v druhom semifinále ako 15. v poradí. V prípade úspechu si v 25-tisícovej Baku Crystal Hall a pred 125 miliónmi televíznych divákov zaspieva vo finále 26. mája.

Priame prenosy odvysiela Slovenská televízia, ktorá bude po prvýkrát mať na mieste konania aj svojho komentátora. Tým by podľa informácií, ktoré odzneli na tlačovej konferencii, mal byť Roman Bomboš.

Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes 

Text: Miroslav Meňhert, TASR
Foto: PR - Maxjasonmai.com

Súvisiaci interpreti: Max Jason Mai