BBC Radio 6 Music spustilo novú iniciatívu s názvom Change The Tune, ktorá sa venuje problematike deepfakes. Jednou z umelkýň, ktorá sa otvorene podelila o svoj príbeh a tiež o skúsenosti s online obťažovaním a zneužívaním, bola speváčka, skladateľka a frontmanka Chvrches Lauren Mayberry.

Túto problematiku začala speváčka vnímať už v začiatkoch svojej kariéry. "Všetko bolo neustále sexualizované. Pozerám sa na to a hovorím si, že som bola 23-ročné dievča, ktoré sa snažilo robiť svoju prácu. Len písať nejaké hlúpe pesničky," povedala pre BBC Radio 6 Music Mayberry. Stala sa tiež obeťou deepfake technológie, ktorá jej tvorcom umožňuje s pomocou umelej inteligencie použiť kohokoľvek tvár v už existujúcom videu alebo na fotografiách. S deepfakeom sa v ostatných rokoch stretáva čoraz viac známych ľudí, predovšetkým ženy. Lauren sa týmto spôsobom objavila v pornografickom videu.

"Je to ako desaťročie občasného prijímania vyhrážok znásilnením alebo smrťou na internete. Aj keď ľudia hovoria 'Nie je to skutočné', váš mozog to podľa mňa nevníma. Nezáleží na tom, či si myslíte, že je to skutočné. Niečo také bolo veľmi desivé a ľudia, ktorí vám hovoria "och, to je len internet, pravdepodobne sa to nestane", vám v skutočnosti neprinesú lepší pocit, keď máte ísť na pódium."

Opakované online vyhrážky mali na psychiku speváčky výrazný vplyv. "Pred koncertmi som určite prepadala panike." To bol dôvod, prečo si po ukončení turné dali v kapele vôbec po prvýkrát pauzu. Mayberry odcestovala do vzdialených kúpeľov, kde podľa jej slov veľa plakala.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)