Americká speváčka Chaka Khan, ktorá má na konte desať cien Grammy, sa na jeseň predstaví na Slovensku. Dejiskom jej vystúpenia, ktoré bude súčasťou ďalšej edície jednodňového festivalu One Day Jazz, bude v stredu 10. októbra bratislavská Hant aréna.

Počas svojej vyše štyridsaťročnej hudobnej kariéry si Chaka Khan vybudovala obrovskú fanúšikovskú základňu a vystúpila na šiestich kontinentoch. Stala sa hudobnou ikonou, ktorá ovplyvnila generácie umelcov v žánroch ako R&B, hip-hop, gospel či pop. Je autorkou piesní, producentkou, herečkou, podnikateľkou a aktivistkou.

Filantropka Chaka Khan

Svoju kariéru začala budovať v kapele Rufus, s ktorou zažila mnoho úspechov, vrátane zisku šiestich platinových platní. Jej debutový sólový album Chaka sa taktiež stal platinovým, no pieseň, vďaka ktorej sa dostala na vrcholy hitparád a získala i cenu Grammy, nesie názov I Feel For You. Tú napísal a pôvodne naspieval Prince. Veľkým hitom sa stala i skladba I'm Every Woman, ktorú  v roku 1992 prespievala Whitney Houston.

Jej posledný album, Funk This (2007), vyhral cenu Grammy v roku 2008 za najlepší R&B album. Pochádza z neho aj duet Disrespectful s Mary J. Blige, ktorý triumfoval v kategórii najlepší R&B duet alebo skupinový vokálny výkon. Počas svojej kariéry spolupracovala s menami ako Stevie Wonder, De La Soul, Ray Charles, Quincy Jones alebo Herbie Hancock.

Okrem hudby si Chaka vždy našla čas podporiť a pozdvihnúť život komunity. Pociťuje záväzok pomáhať najmä ženám a deťom, a preto v roku 1999 založila nadáciu Chaka Khan Foundation. Počas svojej kariéry bola uvedená do Hollywoodskej siene slávy, dostala vlastnú hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy a bola vyznamenaná nadáciou United Negro College Fund.

Chaka Khan - Trough The Fire (live)

One Day Jazz Festival ponúkne aj slovenský funk

Koncert Chaky Khan bude súčasťou už siedmej série hudobného projektu Martina Valihoru - One Day Jazz Festival. Na tom sa tento rok predstaví aj kapela Funk Unit, Anita Soul, Svetlana Rymarenko a Ivan the King. Počas večera budú návštevníkov zabávať aj niekoľkí DJi a tanečníci Lady Mel & Johnny Perfekto.

Cieľom projektu je podľa slov Valihoru sprostredkovať a priblížiť kvalitný hudobný zážitok širokej verejnosti, a to prostredníctvom vystúpení tvorcov a interpretov svetovej, európskej i slovenskej jazzovej ale i soulovej a funkovej scény. Na One Day Jazz Festivale sa v minulosti predstavili Hiromi, Tower of Power, George Duke, John McLaughlin, Lee Ritenour, Anthony Jackson, Michael Manson, Jef Lee Johnson, Don Grusin a ďalší.

Chaka Khan - Love You All My Lifetime

Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show.

Foto: Facebook.com/chakakhan

Súvisiaci interpreti: Chaka Khan