Premiéru dokumentárneho filmu Kapela uvidia diváci dnes na filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch. Nový dokument režiséra Ladislava Kaboša je voľným pokračovaním divácky úspešného kinematografického dokumentu Všetky moje deti a prináša ďalšie príbehy jeho rómskych hrdinov. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Juraj Kačo.

"Remeselne nadaný a organizačne šikovný Stano Čonka s pomocou farára Maroša Kuffu ešte nedávno pomáhal stavať v rómskej osade jednoduché murované domčeky. Teraz je manažérom vznikajúcej hudobnej skupiny a snaží sa zo všetkých síl, aby 'jeho chlapci' ukázali svoj talent," priblížil Kačo.
      
Členovia kapely a ich manažér Stano sú podľa režiséra Kaboša sociologickou vzorkou ľudí, ktorá reprezentuje rómsku komunitu, ako ju poznal počas 7-ročnej práce v osadách. "Rozhodli sme sa, že ich životy nebudeme iba sledovať, ale vyrozprávame ucelený príbeh. Oslovili sme ich na natáčanie 'road movie', ktorý sleduje ich cestu z Košíc do Bratislavy," vysvetlil režisér. Putovanie Slovenskom v rozpadávajúcej sa dodávke je podľa neho zároveň metaforou na prehistóriu kočujúceho rómskeho etnika, ktoré ukotvené k zemi veľmi ťažko a zúfalo hľadá nový zmysel svojej existencie.


Ako uviedol Kačo, autormi scenára sú Ladislav Kaboš a Svatava Maria Kabošová, kameramanom Ivo Miko. Okrem hudby skupiny Gypsy Band Lomnické Čháve režisér použil vo filme aj hudobné improvizácie saxofonistu Gustáva Gábora.
      
Film Kapela vznikol vďaka spoločnosti Media Film v koprodukcii s RTVS, Českou televíziou, firmou Kabos Film & Media s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Audiovizuálneho fondu. Návštevníci festivalu Cinematik si ho môžu pozrieť v sobotu 15. septembra o 20.00 h v piešťanskom kine Fontána.

Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/vsetkymojedeti - Ladislav Kaboš