Slovenská speváčka Veronika Adamičková alias Ronie v stredu (13.11.) v kruhu svojich blízkych, kolegov a médií v jednej z bratislavských reštaurácií uviedla do života svoju prvú sólovú nahrávku, EP Domino. Kolekciu siedmich skladieb pokrstila spolu s Dominikou Mirgovou, Majkom Spiritom a ďalšími kolegami, ktorí sa na nahrávke podieľali.

Ronie na seba prvýkrát upozornila ešte v roku 2013 v skupine Forsomeone, ktorá sa dala dokopy kvôli účinkovaniu v televíznej šou Česko Slovensko má talent. Aj v tomto prípade sa však potvrdilo, že dievčenské skupiny u nás nemajú dlhú životnosť. Rozpad štvorčlennej zostavy odštartovala práve Ronie, ktorá bola jej najvýraznejším hlasom i tvárou a ako prvá sa rozhodla ísť svojou vlastnou cestou. Trvalo síce ďalších pár rokov, kým sa dopracovala k prvej sólovke, no EP Domino je dnes oficiálne na svete.


Dva roky práce priniesli ovocie

Ronie počas krstu nahrávky, ktorá vznikala dva roky, prezradila, že pôvodne plánovala vydať dlhohrajúci album, napokon sa však spolu so svojím tímom rozhodla, že na úvod ponúkne fanúšikom menšiu porciu skladieb. V ideálnom prípade by chcela priniesť nové EP aj v budúcom roku. 

Najvýraznejšou skladbou novinky je úspešný letný singel Bam Bam, ktorý Ronie nahrala spolu s Majkom Spiritom. Stávka na duet s jedným z najúspešnejších mien na slovenskej a českej hip-hopovej scéne jej vyšla a videoklip k skladbe s príchuťou Karibiku má od júlovej premiéry viac ako milión prehratí. Zo spolupráce sa teší aj samotný raper, ktorú Ronie počas krstu označil za svoju najobľúbenejšiu slovenskú speváčku.


Spiritov dvorný producent a kolega z H16 Grimaso tiež nešetrí slovami chvály: "Ronie vnímam ako veľmi pracovitú a ctižiadostivú osobu. Spolupráca s ňou je na veľmi profesionálnej úrovni. Od samého začiatku našej spolupráce mala vo všetkom jasno a čo sa mne páči je, že má aj hudobný prehľad."

Po producentskej stránke sa na jednotlivých skladbách podieľala až pätica producentov: okrem Grimasa aj Viktor Hazard, DJ Wich, Hoodini a ADiss, ktorý zároveň v jednej piesni hosťuje. Tretí "featuring" je duetom Ronie s Dominikou Mirgovou, ktorá kolegyňu v stredu večer verejne prizvala na svoj ďalší album. Singel Stále, ktorý môžete aktuálne počuť zo slovenských rádií, spolu nahrali po tom ako nevyšiel Ronie jej plán nahrať túto pieseň s jedným z jej prvých speváckych vzorov Mishou.


Pestrá zbierka súkromných aj hudobných skúseností

Svoj sólový debut Ronie definuje ako sedem skladieb, prostredníctvom ktorých opisuje emócie, pocity a príbehy, či už zo svojho života alebo zo života ľudí v jej okolí. Súčasťou jej hudobného príbehu je aj spomínaný prerod z interpretky v skupine na sólovú speváčku s vlastnou, osobnejšou tvorbou. "Nebolo to jednoduché obdobie. Hodila som sa do vody a musela som plávať - bez kontaktov, sama, odstrihla som si tým pádom aj koncerty a prísun financií. Ale niečo v mojom vnútri mi hovorilo, že je to správne rozhodnutie," rekapituluje s odstupom času.

V porovnaní s pôsobením v skupine sa však pri uvedení nového EP na trh cíti veľmi podobne. "Cítim sa stále rovnako ako pred šiestimi rokmi, keď sme vydávali prvý singel s Forsomeone. Stále rovnaký stres, či je všetko dokonalé, či nie je ešte čo vylepšiť, či je to naozaj od srdca a nie strojené. Cítim rovnakú zodpovednosť ako aj vtedy, robím hudbu zo srdca ako aj vtedy, počúvam svoj vnútorný hlas ako aj vtedy a verím, že to je tá správna cesta. Zmenilo sa jedine to, že už som po tom čase na scéne zorientovaná, viem, ako to tu chodí, viem, kam ísť nahrávať, kde sa cítim najlepšie, viem, od ktorého producenta presne akú hudbu očakávať... Takže povedala by som, že jediné, čo je nové, sú skúsenosti," dodáva.

krst debutového EP Domino speváčky Ronie Zdroj: Ján "Dreamwolf" VlkEP Domino krstili spolu s Ronie aj Dominika Mirgová, Majk Spirit, Grimaso, Viktor Hazard a ADiss

"Nakopol" ju Tomi Popovič aj manažérka 

Na svojej ceste k sólovej kariére podľa vlastných slov zažila niekoľko osudových stretnutí. Ako jedno z najprelomovejších označuje spoluprácu a priateľstvo s producentom Tomim Popovičom a spojenie so svojou manažérkou Nicole Mikuš Zahlbruckner. "Už počas môjho pôsobenia vo Forsomeone ma Tomi oslovil na spoluprácu, no vtedy som odmietla, pretože som nechcela 'trhať skupinu'. Po tom, čo som sa rozhodla pre sólovú dráhu, som sa mu ozvala a vytvorili sme náš prvý spoločný song Je mi to jasné," vysvetľuje Ronie.

"Aj vďaka Tomimu som našla v sebe sebavedomie robiť hudbu ako sólová speváčka. Stále mi pripomínal, čo môžem dokázať, keď si budem veriť. Tomi je človek, ktorému budem navždy vďačná za to, že ma stále 'kopal' vpred. Je to skvelý hudobník a producent, dnes môžem povedať, že aj môj dobrý priateľ a som naozaj vďačná, že veril vo mňa a v môj talent. Nie je nič viac na svete ako ľudia, v ktorých cítite oporu a vieru vo vás."

 
"Myslím si, že odkedy sa Ronie vydala na sólovú dráhu, vyspela. Nielen hudobne ale aj osobnostne. Na začiatku som spoznala Ronie, ktorej bolo treba dodávať odvahu a sebavedomie. Vedela som, že to je presne sféra, na ktorej musíme popracovať. Teší ma, že každým rokom som v nej videla silnejšiu a vyspelejšiu ženu, ktorá už vie, čo chce a kam smeruje," dodala manažérka speváčky Nicole Mikuš Zahlbruckner.

Okrem dvoch tohtoročných singlov Bam Bam (feat. Majk Spirit) a Stále (feat. Dominika Mirgová) a štyroch doposiaľ nezverejnených skladieb Slowmo, ZadanýKaždý deň (feat. Adiss) a titulnej Domino sa na EP nahrávke nachádza aj skladba Bonnie and Clyde, ktorú Ronie vydala ešte v roku 2017. Minialbum vychádza na CD v limitovanom náklade a po jeho vypredaní bude k dispozícii už len v digitálnej forme.


Text: Dušan Marko + Adriána Čahojová/Soul For Show
Foto: Ján "Dreamwolf" Vlk