Bob Dylan sa takmer po roku vracia do Čiech. Po minuloročnom koncerte v Brne sa 77-ročný americký spevák tentoraz predstaví v unikátnych priestoroch Veľkej sály pražskej Lucerny, ktorú bude okupovať hneď tri večery po sebe. Legendárny umelec si vybral toto miesto zámerne, aby svojim fanúšikom mohol ponúknuť nezabudnuteľný hudobný zážitok.

Bob Dylan vystúpi vo Veľkej sále pražskej Lucerny 7., 8. a 9. apríla a ako je u tohto umelca všeobecne známe, každý večer bude nevšedný a iný. Uznávaný hudobník počas turné pravidelne mení setlist a každý jeho koncert je tak jedinečným. Zároveň je známy aj tým, že si miesta svojich koncertov vždy starostlivo vyberá a Praha tak bude len jednou z mála európskych zastávok jeho turné. Fanúšikovia sa môžu tešiť nielen na zásadné skladby jeho doterajšej kariéry, ale aj na ukážky zo stále aktuálnej dosky Triplicate, ktorú vydal v roku 2017.

Narodil sa v Minnesote 24. 5. 1941 ako Robert Zimmerman. Svoj pseudonym si vybral okolo roku 1959, avšak podľa koho, to už sa názory líšia. Už ako malý našiel zaľúbenie v country a bluesovej hudbe, ktorá tvorila z väčšej časti jeho repertoár aj pri prvých vystúpeniach v čase jeho štúdia výtvarného umenia. Najviac však Boba ovplyvnil folkový veterán Woody Guthrie, ktorý sa stal jeho vzorom pre ďalšiu činnosť a ktorý mu pomohol zoznámiť sa s koreňmi amerického folku.

Dylan využíval akúkoľvek príležitosť k živému hraniu, vystupoval za sprievodu akustickej gitary a fúkacej harmoniky. Jeho vystúpenia sa skladali väčšinou zo skladieb od cudzích autorov. Zlomové sa zdá byť zoznámenie so známym producentom Johnom Hamondom. Vďaka nemu získal svoju prvú zmluvu na vydanie albumu, ktorý roku 1962 vydala spoločnosť Columbia. Ten sa však nestretol s prílišným ohlasom. Zásadný posun nastal o rok neskôr, kedy vyšla LP The Freewheelin 'Bob Dylan, na ktorom sa predstavil ako geniálny autor protestných piesní. Odtiaľ pochádzajú nesmrteľné skladby Blowin 'In The Win či A Hard Rain' s A-Gonna Fall.

V roku 1965 vyšiel album Highway 61 Revisited, ktorý patrí medzi to najlepšie, čo Dylan za svoj život natočil. Na doske okrem titulnej Highway 61 Revisited totiž nájdeme skvosty v podobe Like A Rolling Stone alebo Tombstone Blues. Dylan v 60. rokoch stihol vydať celkom deväť dosiek, v sedemdesiatych potom niečo cez jednu desiatku a soundtrack k filmu Patt Barrett and Billy Kid, v ktorom si sám zahral a z ktorého pochádza aj jeden z najväčších Dylanových hitov Knockin 'On Heaven' s Door. Z rokov osemdesiatych stojí za zmienku aj vydarené album Oh Mercy, na ktorom sa nachádza Everything Is Broken alebo Political World.

Plodné boli pre Boby Dylana aj prvé roky tohto milénia. Vydal napríklad albumu Modern Times (2006), Together Through Life (2009) alebo vianočné Christmas In The Heart (2009). Veľmi kladne bola prijatá aj Dylanova nahrávka Tempest z roku 2012. Posledné tri tituly Shadows In The Night, Allen Angels a Triplicate Dylan venoval skladbám iných autorov - od Franka Sinatru až po Johnnyho Mercera. Za svoju celú kariéru vydal už 38 štúdiových albumov a na koncertných pódiách sa stretol napríklad s Joni Mitchell či Joan Baez. Nevyhýbal sa ale ani filmovým príležitostiam.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Jaromír Koc z Live Nation.

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan