Prvým veľkým open-air festivalom v našom regióne je každoročne rakúsky Nova Rock. U slovenského publika čoraz obľúbenejší festival začiatkom júna opäť ponúkne bezkonkurenčný program najmä pre fanúšikov tvrdej gitarovej hudby. Najnovšie však potvrdil aj kapelu Linkin Park, ktorá čoraz viac experimentuje s elektronikou, Evanescence na čele s nežnou kráskou Amy Lee či legendu hip-hopovej scény Cypress Hill.

Čerstvú várku kapiel dopĺňajú aj The Offspring, Biohazard, Steel Panther, Mad Caddies, Awolnation a Triggerfinger. Nové mená sa zaradia k už zverejneným kapelám ako Metallica, Slayer, Marilyn Manson, Kasabian, Machine Head, Dimmu Borgir, Lamb of God, Opeth, Puddle of Mud, Gojira, Billy Talent, The Baseballs, Mastodon či Nightwish. Celkový počet účinkujúcich sa tak priblížil k číslu 40.

Festival Nova Rock patrí k najväčším hudobným podujatiam v strednej Európe. Každoročne ponúka koncerty najlepších rockových kapiel, aké aktuálne vystupujú. V minulosti na svojich pódiách hostil hviezdy ako Rage Against the Machine, System of a Down, Foo Fighters, Rammstein, Green Day, Pearl Jam, Slipknot či Faith no More.

Areál vzdialený len 40 kilometrov od Bratislavy navštevuje aj vyše 2000 Slovákov a ich počet každoročne stúpa. Vstupenky na festival na Nova Rock sa na Slovensku a v Českej republike predávajú v sieti Eventim. V predaji sú klasické permanentky, VIP vstupenky a balíček vstupenka + parkovisko pre karavan. Všetci návštevníci festivalu majú zdarma parkovisko pre osobné autá, campovanie v stanovom mestečku ako aj sociálne zariadenia. Z Bratislavy premáva kyvadlová autobusová doprava priamo na festival, vstupenku na dopravu si možno zakúpiť priamo na Eventim.sk, alebo cez Wayoutbooking.sk.

Zoznam zatiaľ potvrdených účinkujúcich na festivale Nova Rock 2012:

Metallica, Linkin Park, The Offspring, Cypress Hill, Evanescence, Biohazard, Slayer, Billy Talent, Nightwish, Marilyn Manson, Kasabian, Puddle Of Mudd, Mastodon, Opeth, Hatebreed, The Baseballs, Machine Head, Within Temptation, Oomph, Lagwagon, The Answer, Schandmaul, August Burns Red, Lamb of God, Devildriver, Trivium, Killswitch Engage, Dimmu Borgir, Refused, The Boss Hoss, As I Lay Dying, Devin Townsend Project, Gojira, Cancer Bats, Steel Panther, Mad Caddies, Schandmaul Awolnation, Triggerfinger.

Evanescence - The Change (live - Rock In Rio, 2011)

Linkin Park - The Catalyst (live - New York, 2010)

Cypress Hill - Get 'Em Up (live - Rock Am Ring, 2010)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Holetz za agentúru Skalar Entertainment. Viac na www.novarock.at.

Foto: AP Photo/Felipe Dana

Súvisiaci interpreti: Evanescence, Linkin Park