Archívny chlapec je jedným z najpozoruhodnejších objavov minulého roka. Takmer presne pred rokom (19.2.2014) odohral svoje prvé verejné vystúpenie v rámci koncertného večera relácie Demovnica_FM, v ktorej zaujal piesňou S dobou. Tá nechýba ani na jeho debutovom albume, ktorý včera vyšiel na značke Slnko Records.

"Blíži sa jar, je vlhko a chladno, je ráno, je ráno, je bolestivé ráno," spieva Richard Vávra alias Archívny chlapec v úvodných veršoch albumu. Ak ani pre vás v tejto časti roka nebývajú rána príjemné, pustite si jeho debut. Prinúti vás rozmýšľať nad životom inak, ponoriť sa do seba a zistiť, že krásu možno nájsť aj vo všednosti či neistote.

"Neviem, či sa z extroverta behom života môže stať introvert," zamýšľa sa Richard, keď rozpráva o svojej hudbe. Po vypočutí jeho tvorby dáva nadhodená úvaha plný zmysel. Čerstvo vydaná nahrávka s názvom Zvery je totiž veľmi osobnou a sugestívnou umeleckou výpoveďou. Predstavuje akustické skladby ohlodané na kosť a skutočné Richardovo "ja". V hre so slovenským jazykom a neotrlými melódiami pripomína "kolegyňu" zo Slnko Records, pesničkárku Katarziu, no zároveň je v jeho textoch menej naivity a viac naliehavej vážnosti.

Hudba ako fyzický proces

Tohtoročný kandidát na Objav roka Radio_Head Awards žije hudbou naplno. "Tvorba je pre mňa skoro až fyzický proces, kde sa zo seba snažím dostať emócie a neriešim pri tom, či sa mi podaril dobrý refrén alebo nie," prezrádza spevák a gitarista. Na albume je autenticitu a prirodzenosť cítiť a počuť. Archívny chlapec ho nahrával v absolútnej slobode, s minimálnymi postprodukčnými zásahmi. Iba on, Erik "Losos" Horák (produkcia) a hostia Roland Kánik (melodika) a Bronka Schragge (cello). 

"Píšem si sám texty a skladám hudbu. Zo začiatku to bolo náročné. Akoby nado mnou stále niekto stál a chcel ma napomenúť, že je to zlé a mám to zmeniť," priznáva. Počiatočnú neistotu nakoniec Richard ustál a pomohol mu v tom aj producent Erik Horák. "Presvedčil ma napríklad, aby sme na album nahrali pesničku Vážená pani. To bolo v čase, keď som už toho mal plné zuby. Dnes je to moja najobľúbenejšia skladba." Pieseň, ktorá citlivo kombinuje cello a akustiku so spätnou väzbou elektrickej gitary, je zároveň prvým zverejneným singlom z albumu.

Archívny chlapec - Vážená pani

Pár dní po vydaní albumu sa Archívny chlapec, ktorý vlani okrem demovnicových koncertov odohral aj turné s ďalším pesničkárskym objavom Jurajom Stráskym (JuSt), vydá na celoslovenské turné so kapelou Zlokot.

Archívny chlapec - turné so "Zvermi" a Zlokotom:

26. 2. - Bratislava, U Očka 
27. 2. - Trenčín, Klub Lúč (+ Vydrapená bužírka punk systém)
28. 2. - Prievidza, Element Club 
6. 3. - Prešov, Christiania (+ Kolowrat)
7. 3. - Brezno, Bombura
10. 3. - Trnava, Art Klub 
13. 3. - Zvolen, Fink Bar 
14. 3. - Banská Bystrica, Centrum nezávislej kultúry Záhrada 
14. 3. - Jasná, Hotel Ostredok
20. 3. - Tatranská Lomnica, Club Switch 
21. 3. - Košice, Club Déjá Vu (+ Kolowrat) 
27. 3. - Žilina, Stanica - Záriečie 
28. 3. - Martin, Mestská scéna


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Článok bol upravený a doplnený redakciou.