Po albume Rok nula sa formácia AMO opäť hlási o slovo. Tentokrát prináša nové EP s názvom Analog Architekt, ktoré vyjde v čisto digitálnej podobe. Novinka oficiálne pribudne do diskografie kapely 23. marca, no už dnes si ju vďaka partnerstvu Telekomu a Sony Mobile môžu exkluzívne stiahnuť používatelia aplikácie Deezer.

V roku 2013 formácia AMO prepísala svoju históriu vydaním albumu Rok nula, ktorý symbolizoval štart novej éry v existencii kapely na čele s dvojicou Moe a Opak. Nahrávka sľubovala pre raperov nový smer a jej nasledovník - EP Analog Architekt - tento sľub plní s kvalitným živým zvukom, o ktorý sa postarali Gábor Tokár (bicie), Martin Štefánik (klávesy), Jozef Madola (basgitara) a Marián Jaslovský (flauta, saxofón, EVI).

"Je to úplne nový postup práce. Jediné, čo zostalo po starom, sme my dvaja s Opakom. Rap je a vždy bude v štýle AMO, hudba je ale výrazne kreatívnejšia. Kapela nahrala skladby na jedenkrát. Takto momentálne hráme. Chceli sme živú nahrávku, ktorá to autenticky a pravdivo zachytí," vysvetľuje Moe. Aby AMO vykreslili atmosféru prípravy novinky nielen zvukom, ale i obrazom, pripravili tiež nové video vo forme dokumentu zo štúdia, ktorý zverejnili na stránke www.analogarchitekt.sk.

Vypočujte si Analog Architekt na Deezeri:



Nechali si čas na zohratie s kapelou

Fanúšikovia nájdu na EP šesť skladieb v réžii kapely so signifikantným spoločným menovateľom, ktorým je predovšetkým veľa živej hudby. Štúdiovku tvoria iba skladby AMO, tentokrát sa skupina zaobišla bez hostí na mikrofóne. Nahrávka vznikla v Cobra Sound Studio u zvukového inžiniera Martina Čemu. "Rozhodli sme staviť na analógový zvuk. Naše nové nahrávky majú byť hlavne o počúvaní, preto zvuk a celkový dojem má byť príjemný. Naša cesta ide smerom k hudbe, zatiaľ s minimom post-produkcie, k novým rytmickým aj zvukovým vychytávkam. Hráme sa a chceme sa hrať aj naďalej," hovorí Opak. "Krásne na našej tvorbe nie je to, ako znie teraz, ale to, ako môže znieť v budúcnosti a koľko priestoru je zrazu pred nami. Je to ako hlboký nádych v zime - síce ide ťažko, ten vzduch ťa šialene páli v nose, no osvieži ťa ako nič iné," dodáva Moe.

Obaja sa zhodnú na tom, že ide o bezkonkurenčne najkvalitnejšiu nahrávku, akú AMO za svoju doterajšiu existenciu vyprodukovali. EP vznikalo bezmála rok a je prvou štúdiovkou v diskografii AMO, ktorá je produkovaná a zahraná výhradne kapelou. "Po prvýkrát za zhruba štyri roky hrania s kapelou môžem povedať, že dnes sme stabilná kapela, produkujeme a tvoríme spolu. Mohol som vydať živú nahrávku už predtým, ale ešte sme neboli zohratí. Chcel som kvalitu a tá prišla až teraz. Čas a prácu neoklamem a nepredbehnem. Mám veľký rešpekt k tomu, kam sme dospeli a kam smerujeme. Veľká vďaka patrí chalanom za ich prínos," hovorí Moe na adresu 27-minútového EP.

Prečo AMO tentoraz obchádza tradičnú cestu fyzického nosiča a vydáva EP iba digitálne? "Je rok 2015, tvorba prekvitá, hudba krváca a my chceme ísť s dobou. Zatiaľ čo v zahraničí sú digitálne EP bežné, u nás sú zatiaľ zriedkavé. Experimentovať sme sa nebáli v minulosti a nebojíme sa toho ani dnes. Našej hudbe veríme a veríme, že si cestu k ľudom nájde aj bez CD nosiča. Pokračujeme v tvorbe a album sa už pripravuje. Toto je vlastne warm-up a ukážka toho, akým smerom ideme."

Novinka vychádza pod hlavičkou labelu Ty Nikdy, vydavateľstva známeho jedinečným prístupom k hudbe, vydávajúceho interpretov akoBoy Wonder, Boyband, Paulie Garand či Dj Fatte a iných. "Chalanov poznám a rešpektujem už od prvého singla, ktorý vydali. Vždy ma bavila ľudskosť v ich muzike a celkovo ich prístup k nej. Keď sa mi ozvali s nápadom vydať EP, neváhal som," prezrádza Idea, šéf vydavateľstva Ty Nikdy Records.

Už čoskoro si fanúšikovia budú môcť nový sound AMO vychutnať naživo na koncertoch jarného AMO SONY XPERIA TOUR 2015 aj vďaka partnerom Telekomu a Sony Mobile.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Adriana Čahojová zo Soul For Show.

Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: AMO