Banskobystrická skupina Sto múch tento týždeň v Bratislave zakončí svoje narodeninové turné. Koncert sa uskutoční vo štvrtok 19. apríla, úlohy predkapely sa v petržalskom Klube za zrkadlom zhostí bratislavská skupina Korben Dallas.

Skupina Sto múch vznikla vo februári 2005 v Banskej Bystrici. Koncertný program je zostavený z piesní pochádzajúcich z troch autorských albumov - Z Hrušky Dole (2007), Fšehochuť (2008) a dvojCD Skorotlčúce (2011). Všetky vyšli vo vydavateľstve Hevhetia. Kapela svoj štýl označuje za kombináciu ekologického funky undergroundu a horehronského folklóru.

V roku 2007 získali Sto múch ocenenie Zlatý gunár za vystúpenie na festivale Kremnické Gagy. V roku 2008 získali s nahrávkou Z Hrušky Dole cenu Aurel za najlepší album v kategórii Alternatívna hudba. Kapela účinkovala na mnohých slovenských festivaloch a vlani v júni predskakovala gitaristovi Jeffovi Beckovi na Jarných Bratislavských jazzových dňoch.

Vo februári skupina oslávila sedem rokov na scéne, pri tejto príležitosti sa v rámci narodeinového turné v ostatných týždňoch predstavila v siedmich slovenských mestách, ostáva už len Bratislava. Oslavy však poznačili personálne zmeny - skupinu totiž opustila speváčka a dychárka Marcela Vilhanová. Kapela vystúpi v Klube za zrkadlom v zložení Juraj Haško (spev, klávesy), Martin Novák (gitara), Miroslav Páv (basová gitara) a Ján Fiala (bicie nástroje) spoločne s hosťami Matejom Berčíkom (trombón) a Štefanom Tkáčom (saxofón, klarinet).

Bratislavská skupina Korben Dallas vznikla po rozpade zoskupenia Appendix. Kapelu tvoria gitarista a spevák Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler. Na svojom debutovom albume Pekné cesty, ktorý vydalo nezávislé vydavateľstvo Hev-Het Tune, skupina prezentuje svoj posun od funk-rockovej razancie k premyslenému hudobnému pohrávaniu sa s textami a alternatívnym štýlovým fúziám rôznych žánrov.

Vstupenky v sieti Ticketportal v predpredaji stoja 5 eur, na mieste ich bude možné kúpiť za 7 eur. Koncert začína o 20:00.

Sto múch - Letom snehom

Korben Dallas - Pochybnosti

Zdroj: SITA, PR, Stomuch.sk
Foto: PR