Tretí album prešovského pesničkára Eda Klenu a jeho skupiny Klenoty s názvom Škaredý deň v Chujave vychádza v týchto dňoch v košickom vydavateľstve Hevhetia. Názov, požičaný z prvej časti poviedky Jonáša Záborského Dva dni v Chujave, je zámerný. Texty piesní Eda Klenu reflektujú súčasnú dobu podobne, ako to v roku 1873 opísal J. Záborský.

Autorsky plodné obdobie zažíva pesničkár a gitarista Edo Klena. V priebehu šiestich rokov vydáva spolu so svojou kapelou Klenoty už tretie CD. Na svojom konte má aj niekoľko albumov z predchádzajúcich období. "Albumy nevydávam preto, aby niečo vyšlo. Jednoducho mám tvorivé obdobie, píšem si piesne a nosím ich do skúšobne. Ak spolu s chlapcami z kapely usúdime, že je skladba dobrá na koncerty, začneme ju cvičiť a nahráme ju. Keď sa piesní nazbiera viac, vyberieme tie najlepšie a tie dáme na CD," hovorí o procese tvorby repertoáru Edo Klena.

Aktuálny album
Škaredý deň v Chujave predstavuje originálnu nahrávku speváka a gitaristu, ktorého hudba presahuje hranice pesničkárskej tvorby. Vplyvy čerpá z hard rocku, punku, folku i bluesu a navyše je výdatne podporená Klenovými vtipnými a často sarkastickými textami. "Nie je to tak, že by som si zaumienil dať odkaz ľudstvu, alebo niečo také. Sú to pesničky, v ktorých je krátky príbeh," dopĺňa Klena. Na albume je 15 skladieb, pričom niektoré vznikli už v čase predchádzajúceho albumu Láska a Love (2014). Odvtedy postupne vznikali ďalšie a tak mala kapela na aktuálne CD z čoho vyberať.


Od posledného albumu však došlo k personálnej zmene, ako Klena sám hovorí, "najrizikovejším postom v kapele je basa". Marcel Kokinčák je v kapele Klenoty tretím hudobníkom na tejto pozícii a je nepochybne prínosom aj po vokálnej stránke. Na albume hrajú aj gitarista Lukáš Valkučák, bubeník Michal Gál a viacero hostí.

Škaredý deň v Chujave bol rovnako ako aj predchádzajúce albumy (Republika Šariš - 2012, Láska a Love - 2014) nahrávaný v košickom štúdiu Klakson. Muzikanti to zvládli zhruba za tri týždne. Edo prezradil, že tentoraz nahrávali inak, ako boli zvyknutí: "Doteraz sme mali filozofiu nahrávania takú, že sme sa s materiálom v štúdiách nemaznali. Chceli sme zaznamenať živú koncertnú atmosféru. Tento posledný album je iný. Nahrávali sme ho viac štúdiovo. Je možné počuť aj syntetické zvuky a dychovú sekciu. Samozrejme, na krste albumu v prešovskej Christianii chceme zahrať s plnou parádou, ale bežne tak hrať nebudeme," prezradil.

Na podporu albumu si kapela Klena & Klenoty naplánovala aj sériu koncertov po slovenských mestách. Keďže sú všetci amatéri, cez týždeň muzikanti zarezávajú v práci a vystupujú v piatky a soboty. Okrem toho ich budú môcť vidieť a počuť aj návštevníci košického Gurmanfestu a vystúpia aj v rámci Letného hudobného festivalu Hevhetia v Spišskej Novej Vsi.


Turné Klena & Klenoty:

15. 4. - Svidník, Holičstvo
16. 4. - Bratislava, Klub spisovateľov
22. 4. - Poprad, Groteska
23. 4. - Prešov, Christiania
29. 4. - Košice, Riders pub
30. 4. - Bardejov, Garžoľ
6. 5. - Nová Baňa/Štále, Slniečko
7. 5. - Nitra, A café
27. 5. - Spišská Nová Ves, X Road
28. 5. - Humenné, Nostalgia

Informácie a fotografie pre redakciu Hudba.sk poskytol riaditeľ vydavateľstva Hevhetia Ján Sudzina. 

Súvisiaci interpreti: Edo Klena & Klenoty