Aktuálny pohľad na domácu jazzovú scénu môže priaznivcov tohto žánra len tešiť, keďže uplynulý rok patril k najplodnejším. Snahou prestížneho ocenenia Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka je týchto umelcov a ich diela zviditeľniť. Už dvanásť rokov sa dostávajú do pozornosti medzinárodnej odbornej poroty aj širšej verejnosti.

Tohtoročný verdikt poroty aj hlasujúcich poslucháčov sa dozvieme počas slávnostného udeľovania cien už o dva týždne, 30. apríla, vo výnimočných priestoroch bratislavského Pontonu na Dunaji. Ceremoniál udeľovania cien Esprit bude, tak ako každý rok, súčasťou slovenských osláv Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO. Sprievodcom aktuálneho dvanásteho ročníka bude moderátor a šéf Rádia Slovensko Roman Bomboš a súčasťou večera budú tradične aj koncerty troch nominovaných umelcov.

Medzinárodné spolupráce vnášajú do umenia nový rozmer, čo možno badať pri všetkých troch vybraných zoskupeniach. Flautistka a speváčka Mária Reháková začala k slovenským ľudovým inšpiráciám vzhliadať počas svojho pobytu v Londýne a výsledkom unikátneho prepojenia súčasného európskeho jazzu a folklórnych koreňov je jej medzinárodný projekt Topoľana.

Prečítajte si rozhovor: Topoľana Márie Rehákovej – výnimočný projekt na pomedzí Bratislavy a Londýna

Gitarista a skladateľ David Kollar spolupracoval v posledných rokoch s mnohými štýlotvornými umelcami (Erik Truffaz, Arve Henriksen, Rick Cox, Steven Wilson). Členom jeho kvarteta na oceňovanom albume LIVE bol aj taliansky trubkár Paolo Raineri, s ktorým vytvorí Kollar na Pontone jednoliaty tandem. Klavirista Klaudius Kováč zase v podaní slovensko-českého tria predstaví nahrávku Reminiscence, ktorou spomínal na legendárneho skladateľa a klaviristu Ernesta Oláha.

Live stream z podujatia si môžu milovníci jazzu pozrieť na stránke Jazz.sk a na facebookových stránkach Jazz.sk a mediálnych partnerov. Priamy prenos zo slávnostného večera prinesie poslucháčom aj Rádio Devín.

Albumy nominované na Cenu Esprit za rok 2023 Zdroj: PR

O dvadsiatich šiestich nominovaných albumoch rozhoduje medzinárodná odborná porota zložená z hudobníkov, promotérov či umeleckých riaditeľov jazzových klubov a festivalov. Zapojiť sa však môžu aj domáci fanúšikovia jazzu. Práve ich hlasovanie určí, kto si tento rok odnesie Cenu verejnosti. Minulý rok si Cenu verejnosti prevzali za album Básne Múzické členovia ansámblu klaviristu Františka Báleša, ktorým sa jedinečným spôsobom podarilo prepojiť krásu slovenskej poézie s jazzom.

Zoznam nominovaných aj tento rok poukazuje na rôznorodosť slovenského jazzu. Na svoje si prídu priaznivci tradičnejšieho jazzového mainstreamu, ale aj modernejších prejavov, veľkoformátového jazzu i komornejších zostáv, milovníci pestrého fusion i prepojení jazzu s ľudovou hudbou či vyznávači experimentálnejších polôh.

"Dianie na našej jazzovej scéne si zaslúži mať svoj vlastný večer osláv tvorivosti. Je to už dvanástykrát, kedy dávame Espritom najavo, že táto časť kultúrnej obce stojí za povšimnutie a má na domácej (a tiež zahraničnej) scéne svoje miesto. Nie je to len o zvyšovaní povedomia o tomto žánri; cieľom je priniesť a predstaviť tvorbu hudobníkov aj širšej verejnosti. Bonusom je predstavenie hudobného diania nášho regiónu porotcom z celého sveta, ktorí sú aktívni v organizovaní podujatí na medzinárodnej úrovni," hovorí organizátor podujatia Boris Čellár.

Za najlepší jazzový album vydaný v roku 2022 označili porotcovia vlani nahrávku Room#555 medzinárodného CZ-SK Big Bandu, vedeného gitaristom, skladateľom a aranžérom Matúšom Jakabčicom. Aktuálny pohľad na bigbandovú tradíciu s prvoligovými sólistami zaujal viacerých zahraničných porotcov. "Prekvapujúce množstvo kompozičných myšlienok, bohatstvo aranžérskych nápadov a majstrovská realizácia," nechal sa počuť hudobný redaktor Johann Kneihs z rakúskeho rozhlasu ORF Ö1. Jeho kolega Daniel Ryciak, umelecký riaditeľ a koordinátor viacerých poľských festivalov, rovnako nešetril chválou: "Už roky som nepočul tak skvostný a inovatívny spôsob práce s jazzovým orchestrom." Zvoliť ten najlepší album bola pre vlani zahraničných porotcov nesmierne ťažká úloha, čo zhrnul taliansky klavirista Stafano Pasquale: "Vlastne sa ani nedokážem rozhodnúť, keďže viacero projektov ma oslovilo nápadmi i spracovaním."

Bližšie informácie o tohtoročnej porote budú zverejnené čoskoro.

Generálnym partnerom podujatia Esprit je softvérová spoločnosť Espirit s. r. o., hlavnými partnermi sú investičná platforma Crowdberry a Fond na podporu umenia, ktorý podujatie podporil z verejných zdrojov. Umeleckú plastiku ocenenia Espri v tvare kontrabasu vytvoril Jakub Bachorík, ktorý sa popri sochárstve venuje aj maľbe, grafike, scénografii a interiérovému dizajnu. Z jeho rúk pochádza aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti Esprit. 

Viac informácií nájdete na webe jazz.sk/esprit

Redakciu Hudba.sk za organizátorov informoval Tomáš Maretta. Správu sme upravili.