Nahral prelomové jazzové albumy aj single, ktoré sa umiestnili na predných priečkach hitparád. Stihol získať štrnásť Grammy aj filmového Oscara. Reč je o najzásadnejšom jazzovom klaviristovi posledných päťdesiatich rokov - Herbie Hancockovi. V sobotu 29. novembra sa Hancock predstaví v brnenskej hale Vodova.

Herbie Hancock sa za svoju mimoriadne plodnú kariéru v Českej republike objavil len dvakrát, na Slovensku koncertoval naposledy v roku 2010. "Hancocka uvádza ako svoj vzor nielen drvivá väčšina jazzových hudobníkov, ale aj všetci zásadní tvorcovia z oblasti funku, R'n'B, elektronickej hudby či hip hopu," uviedol Vilém Spilka z agentúry 24/7 Promotions. "Hancock predstavuje ideálne spojenie umeleckej hodnoty a poslucháčskej atraktivity. Vo svojej tvorba dokázal vždy vyjsť v ústrety publiku, ale nikdy neprekročil hranice vkusu," dodal.

Legendárny pianista a skladateľ je neoddeliteľnou súčasťou jazzových dejín už od roku 1960. Ako člen jednej z najvplyvnejších jazzových kapiel histórie, druhého kvinteta Milesa Davisa, sa Hancock stal jedným z priekopníkov jazzovej avantgardy. Jeho nahrávky zo 70-tych rokov (napríklad s kapelou Headhunters) kombinovali elektrický jazz, funk a rock do netradičného štýlu, ktorý dodnes ovplyvňuje hudbu.


Album Future Shock z osemdesiatych rokov predznamenal Hancockov vpád na územie elektronickej tanečnej hudby. V rovnakom období pokračoval hudobník v spolupráci s akustickou kapelou VSOP, ktorá zahŕňala spoluhráčov z formácií Milese Davisa, Waynea Shortera, Rona Cartera a Tonyho Williamsa.

Hancock získal Oscara za hudbu k filmu Round Midnight a štrnásť cien Grammy, okrem iného za album River: The Joni Letters a dve ceny Grammy v roku 2011 za CD Imagine Project. Mnohé jeho skladby vrátane Canteloupe Island, Maiden Voyage, Watermelon Man a Chameleon, sa stali moderným štandardami. Aktuálne 74-ročný hudobník je známy svojou slabosťou pre luxusné piána značky Fazioli a afinitou k ručným syntezátorom.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka koncertu.

Foto: Douglas Kirkland

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock