Basgitarista americkej rockovej kapely Kiss Gene Simmons požiadal o patentovanie známeho gesta známeho ako "rock on" či "devil horns" (diabolské rohy). Po oznámení svojho zámeru sa stal terčom kritiky, pretože ide o všeobecne používané gesto a dokonca ani nebol prvým, kto ho ukázal.

Gene Simmons v žiadosti, ktorú podal minulý týždeň, uviedol, že "žiadna iná osoba, firma, korporácia alebo asociácia nemá právo použiť toto gesto komerčným spôsobom, či už v identickej alebo veľmi podobnej forme". 67-ročný rocker tvrdí, že gesto so vztýčeným malíčkom, ukazovákom a palcom ukázal po prvý raz 14. novembra 1974 počas turné k albumu Hotter Than Hell, ktorý vyšiel v tom istom roku.

Obdobu známeho gesta však použili pred 67-ročným hudobníkom aj ďalší muzikanti, ako napríklad John Lennon z The Beatles pri propagácii singla Yellow Submarine z roku 1966 alebo Geezer Butler z Black Sabbath v roku 1969. Práve na koncertoch Black Sabbath ho v 80-tych rokoch spopularizoval Ronnie James Dio, ktorý v kapele v roku 1979 nahradil Ozzyho Osbournea.

Rozdiel je v tom, že v jeho verzii gesta je palec skrčený. Gesto s troma vztýčenými prstami, aké používa Simmons, je však bežné v americkej znakovej reči, kde znamená "ľúbim ťa". Už len preto je podľa mnohých reakcií rockerova žiadosť o patent absurdná.


K Simmonsovmu zámeru sa okrem množstva pobavených či pobúrených fanúšikov na sociálnych sieťach vyjadrila aj vdova po Diovi Wendy. "Pokúšať sa zarobiť na niečom takomto je nechutné. Patrí to všetkým a nepatrí to nikomu. Je to verejný majetok, nemalo by to byť patentované. Je to smiešne, myslím, že zo seba urobil úplného blázna," cituje Wendy Dio portál Blabbermouth.net.

Samotný Ronnie James Dio odmietal, že by mal akúkoľvek zásluhu na vytvorení známeho rockerského gesta. "To je ako keby som povedal, že som vymyslel koleso. Som si istý, že to gesto urobil niekto už predo mnou. Myslím, že môžeme povedať, že som ho spravil populárnym," povedal v jednom rozhovore v roku 2001. Simmons pritom už počas Diovho života tvrdil, že gesto vymyslel on. "Gene Simmons vám povie, že to vymyslel. Ale on predsa vymyslel aj dýchanie, topánky a všetko ostatné," povedal Dio ironicky.

Gene Simmons, Kiss, 2013 Zdroj: AP Photo/The Canadian Press, Jonathan Hayward

Kiss vznikli v roku 1973 v New Yorku a sú známi aj vďaka špecifickému make-upu a kostýmom. Debutovali o rok neskôr eponymným albumom, pričom odvtedy vydali ďalších 19 štúdioviek. Tá zatiaľ posledná s názvom Monster vyšla v roku 2012. Okrem toho majú na konte viacero živých nahrávok, kompilácií a 18. septembra 1978 všetci štyria pôvodní členovia vydali aj sólové albumy. Celosvetovo predali viac ako 100 miliónov kópií nahrávok.

Vo formácii od jej vzniku pôsobia spomínaný Gene Simmons (basgitara a spev) a Paul Stanley (gitara a spev), ktorých v súčasnosti dopĺňajú Tommy Thayer (gitara) a Eric Singer (bicie). Medzi ich najznámejšie skladby patria napríklad Rock And Roll All Nite, Shout It Out Loud, Beth, Detroit Rock City, Hard Luck Woman, Calling Dr. Love, Shock Me, I Was Made For Lovin' You, Forever či Psycho Circus, za ktorú získali v roku 1999 nomináciu na cenu Grammy. V roku 2014 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA (Hollywoodreporter.com, archív) + Blabbermouth.net
Foto: AP Photo/Chris Pizzello (titulná fotografia), AP Photo/The Canadian Press, Jonathan Hayward (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Kiss