Koncom mája predstavila kapela Memento videoklip ku skladbe V pekle karneval, ktorým podporila vydanie albumu V pekle karneval. Vizuál vznikol pod taktovkou režiséra Ferryho Gerstera a kameramana Zdenka Beera v mníchovskej IsArt Vision.

"Príbehová časť nám ukazuje štyroch stratených priateľov, ktorí sú vyslobodení záhadnou dámou z iného sveta, predstavujúcou nádej, proti ktorej sa príbeh na konci otočí," hovorí režisér. Klip sa natáčal na starej tankovej základni. "Vedeli sme, že chceme použiť oheň, vlastne veľa ohňa, takže nájsť vhodné miesto na natáčanie bol trochu oriešok, ale nakoniec sme našli vhodnú lokalitu. Počasie v apríli vie tiež dobre prekvapiť, takže sme sa modlili za teplú a suchú noc, aj keď to s ohľadom na názov skladby môže znieť ironicky," dodáva bubeník Miloš. Klip ocenila aj porota festivalu Europe Music Video Awards. V celosvetovej konkurencii získal v 14. sezóne Čestné uznanie.

Kapelu Memento založil v Nových Zámkoch v roku 2000 autor textov a hlavnej hudobnej línie Fero alias Gordon (gitara, spev). Tvorba Mementa sa nesie v hard-rockovom štýle s prvkami rock´n´rollu. Hrá vlastnú tvorbu v slovenskom jazyku. V roku 2009 kapela dospela k tomu, že potrebuje pauzu. Ak je však človek muzikant telom aj dušou, hranie, koncertovanie a fanúšikovia mu chýbajú. A tak sa presne o desať rokov neskôr členovia rozhodli kapelu opäť oživiť a vystupujú v súčasnej zostave: Fero (spev, gitara), Miloš (bicie, spev), Libor (gitara) a Peter (basa). 

Fanúšikom kapely netreba predstavovať tie najznámejšie skladby ako Šou s gejšou, Falošný hráč alebo Ja ti to dám. Práve s poslednou spomínanou pesničkou v roku 2005 v hitparáde Slovak power predbehli skladbu Kým vieš snívať, naspievanú finalistami Superstar. "Skončili za nami aj Desmod, Horkýže slíže. Na neznámu skupinu bez mediálnej reklamy slušný úspech," pochvaľovali si vtedy členovia kapely. V roku 2019 oslovila Memento pani Zuzana Mistríková so záujmom o pieseň Pred tebou, ktorá odznela v českom filme režiséra Jana Prušinovského Chyby (2021).

Rok 2024 je pre kapelu zlomový, pretože 24. mája vydala album V pekle karneval. K dispozícii je v dvoch verziách, ako klasické CD, tak aj USB v drevenej krabičke. Album obsahuje 12 skladieb (10 + 2 bonusy), z toho dve novinky – To si píš a Kľúče vráť. Na albume sa pracovalo už dlhšie, no konkrétnu podobu začal dostávať pod krídlami Sancheza v LR štúdiu minulý rok na jeseň. Ruku k dielu priložil aj Martin Ralík (akustická gitara) a dvaja bývalí členovia – Ferry (basa) a Ivan (klávesy). Krst albumu sa plánuje na október tohto roka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Petra Schurdaková.