Superskupina Atoms For Peace ukončila spoluprácu s populárnym hudobným portálom Spotify. Kapela svoje rozhodnutie zverejnila prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. Podľa Thoma Yorkea Spotify neplatí mladým interpretom.

"Už to ďalej nemôžeme robiť. Je to malá bezvýznamná rebélia," napísal v nedeľu na Twitteri Nigel Godrich, ktorý zároveň portál označil za nevhodný pre novú hudbu. Spevák Thom Yorke vysvetlil, že kapela sa takto stavia za iných interpretov. "Mladým umelcom, ktorých objavíte na Spotify, neplatia," napísal s tým, že z príspevkov ťažia len akcionári. K Atoms for Peace sa so svojím protestom už pridal aj Four Tet, ktorý zo Spotify stiahol všetku hudbu svojho labelu.

Predstavitela služby, ktorú využíva približne 25 miliónov ľudí, na kritiku včera reagovali tým, že ešte sú len na začiatku v budovaní populárnej, dobre zarábajúcej služby, z ktorej chcú získané prostriedky investovať do podpory nových talentov. Zároveň vyzvali Yorkea a Godricha k osobnému stretnutiu a diskusii.

Do debaty sa na Twitteri zapojil aj producent Stephen Street (Blur, The Smiths), ktorý Yorkea obvinil z pokrytectva, pretože to bol podľa neho práve on, kto devalvoval hodnotu hudby rozhodnutím ponúknuť album Radiohead - In Rainbows (2007) na stiahnutie za ľubovoľnú, alebo aj žiadnu cenu. "Pre mňa bol In Rainbows prejavom dôvery. Že si ľudia stále cenia novú hudbu... A to isté by sme chceli aj od Spotify. Nerobte z nás terč," uviedol Yorke.

Viac si o týchto výmenách názorov môžete prečítať na stránkach britských denníkov Guardian a The Independent. (v angličtine)

Radiohead nemá plán

Thom Yorke v týchto dňoch tiež prezradil, že zatiaľ netuší, aká budúcnosť čaká jeho kapelu Radiohead. Uviedol to v rozhovore pre magazín Interview, pričom otázky mu kládol aktuálny predstaviteľ Jamesa Bonda Daniel Craig. "Bože, bodaj by som mal plán. Jediný plán, ktorý sme mali v ostatnom čase, je dať si na rok pauzu. Chcel to Ed (O'Brien, pozn. SITA), niekam sa presťahovať a vypnúť," vysvetlil.

Podľa jeho slov zatiaľ každý člen kapely pracuje na svojich projektoch. "Ja sa nikdy nedokážem zastaviť. Aj keď to urobím, vždy sa teším z predstavy, že mi niekto povie: 'Čo keby sme šli niečo na pár týždňov robiť?' Aj keď je to len na niekoľko dní, poviem: 'Áno, skvelé', pretože mám vždy celú hromadu nedokončených akordov, nápadov a slov," vyhlásil. Zatiaľ mu vyhovuje pôsobenie v Atoms for Peace bez "veľkej vlajky Radiohead", keďže mu dalo možnosť "istým spôsobom začať odznovu".

Medzinárodnú formáciu Atoms For Peace tvoria okrem Yorkea a producenta Nigela Godricha aj basgitarista Red Hot Chili Peppers Michael "Flea" Balzary, bubeník Joey Waronker a brazílsky perkusionista Mauro Refosco. V tejto zostave sa v piatok po prvýkrát predstavili aj na Slovensku. Práve kvôli tomuto koncertu na Pohodu prišli stovky ľudí z celej Európy. Kapela totiž hrá v lete len niekoľko festivalových koncertov, v rámci krajín V4 bolo vystúpenie v Trenčíne jediným.

Prečítajte si: Atoms For Peace na Pohode ukázali ako hrá ozajstná superkapela

Názov kapely pochádza zo slávneho prejavu amerického prezidenta Dwighta D. Eisenhowera z roku 1953 a tiež zo skladby pochádzajúcej z Yorkeovho debutového albumu The Eraser (2006). Superskupina spolu po prvý raz vystúpila 2. októbra 2009 v Los Angeles. V apríli 2010 absolvovala krátke turné po USA. Hudobníci na ňom hrávali piesne z Yorkeovho sólového albumu, raritné veci od Radiohead ako Super Collider či Paperbag Writer a tiež úplne nové skladby. Neskôr sa kapela predstavila na americkom festivale Coachella a na japonskom podujatí Fuji Rock. Pred aktuálnym turné vydala kapela svoj debutový album Amok (recenzia).

Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk, Interviewmagazine.com, archív), Independent.co.uk, Guardian.co.uk, Twitter, pm
Foto: Marko Erd - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace