Jazzový open-air festival Open Jazz Fest otvorí svoje brány po siedmykrát na Zelenej Vode už tento piatok. Od 18. do 19. júla ponúkne vystúpenia takmer 40 umelcov z desiatich krajín, medzi ktorými nebudú chýbať mená ako Sheila E či Dirty Loops.

Festival na základe výhry v súťaži Jazz Start Up 2013 v piatok otvorí swingová bigbandová formácia Swingless Jazz Ensemble z Nitry, v ktorej pôsobia súčasní, ale i bývalí študenti základnej umeleckej školy. Skupina je charakteristická typickým nástrojovým obsadením big bandov minulého storočia a vychádza prevažne z repertoáru orchestra Counta Basieho, no zároveň sa snaží o štýlovú interpretáciu swingu v klasickom big bandovom prevedení.

Ďalším účinkujúcim bude V4 European Quintet - kapela zložená z hudobníkov krajín V4. Na Zelenej vode zahrá Ondřej Štveráček (tenor saxofón), Piotr Wojtasik (trúbka), Tomáš Baroš (kontrabas), Kálmán Oláh (klávesy) a Marián Ševčík (bicie). Program bude pokračovať speváčkou Joannou Kucharczyk, ktorá je čoraz populárnejšia na poľskej, ale aj európskej jazzovej scéne. Spoločne s pianistom Vitkom Křištanom, bubeníkom Karolom Domanskym a basistom Maxom Muchom vytvorila repertoár, ktorý zaujme svojou jednoduchosťou aj hĺbkou.

Vrcholom piatkového večera bude švédska kapela Dirty Loops. Tú tvoria traja hudobníci - Jonah (spev, klávesy), Henrik (basgitara) a Aaron (bicie), ktorých preslávili predovšetkým úpravy známych svetových hitov do virtuózneho "fusion" šatu.


Sobota v znamení Sheily E

Sisa Michalidesová predstaví na začiatku sobotňajšieho večera svoju farebnú jazzovú smršť pod názvom Expresie. Poslucháč je pri jej koncerte súčasne vnášaný do jazzovej a vážnej hudby, scénických plôch, ale i klavírnych skratiek. 19. júla vystúpi aj AMC trio, ktoré doplní Mark Whitfield z USA patriaci k najrenomovanejším svetovým jazzovým gitaristom.

Budúcnosť a súčasnosť jazzu - takýto prívlastok dostal multiinštrumentalista, skladateľ a producent Jowee Omicil, ktorý do hudby prináša nový afro-haitský pohľad. Je súčasťou stále silnejšieho kádra vzostupujúcich karibských umelcov a prináša výrazný, oduševnený a spirituálny zvuk do saxofónov a fláut, ktoré dopĺňa o klarinet a harmoniku.

Festival vyvrcholí koncertom americkej bubeníčky a perkusionistky Sheily E. Celým menom Sheila Escovedo sa chytila bubeníckych paličiek už ako trojročná a odvtedy svoj talent iba prehlbovala. Ešte pred dosiahnutím 20 rokov vystupovala s poprednými jazzovými umelcami a svojím talentom zaujala aj legendárneho speváka a multiinštrumentalistu Princea. Sheila začala spoluprácu s ním nahrávaním Purple Rain a neskôr pôsobila ako jeho vokalistka a hudobná režisérka.

Sheila má na svojom konte 11 albumov. Vo svojej tvorbe sa venuje latino jazzu, funku, popu, ale aj R&B. Medzi jej najúspešnejšie hity patria single Glamorous Life či A Love Bizzare, kde vokály naspieval sám Prince. Nezabudnuteľným sa stalo aj jej vystúpenie na udeľovaní Oscarov so svetoznámym tenorom Plácidom Domingom. Má za sebou spolupráce i s ďalšími svetovými zvučnými menami ako Ringo Starr, Lionel Richie, Jennifer Lopez či Beyoncé Knowles.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, PR manažér festivalu Open Jazz Fest.